Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruva kan ge jobb

Uppemot hundra arbetstillfällen kan skapas i Bricka, Bjuråker genom brytning av vanadin. Gruvdriften kommer att ske som ett dagbrott av en miljon ton berg om året under fjorton år.

Annons

- Det kanske är rätt att oroa sig för miljön, jag vet inte. För bygden kan det vara bra om dom startar en gruva, säger Ragnhild Brink, Lia, Bjuråker.
Det är Tricorona AB genom dotterbolaget Svenska Vanadin AB som förbereder en ansökan enligt miljöbalken för att få tillstånd att starta gruvdriften. Ansökan kommer att lämnas in i augusti-september, men det kommer att dröja 4-5 år innan driften startar. 

- Först ska miljödomstolen bestämma villkoren för verksamheten och när det är klart ska bolaget avgöra om det kan leva med villkoren, förklarar Lars-Åke Claesson, på konsultbolaget Mirab i Uppsala som har i uppdrag att göra miljökonsekvensbeskrivningen kring gruvbrytningen. 

Vanadinet kommer att fraktas från platsen i 27 lastbilar per dag och anrikningsverket kommer att gå i kontinuerlig drift med ett fyrtiotal anställda. Gruvkontoret innebär ytterligare tiotal jobb och dagbrottet sysselsätter ett trettiotal personer.
Det finns två metoder att utvinna mineralen där den beprövade metoden förutsätter stor tillgång till vatten.
Mirab anser att förutsättningarna för gruvbrytning är goda. Förekomsten av tungmetaller är låg i järnmalmen som ska brytas och det finns inget svavel som kan försura grundvattnet.