Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grufvans dag firades i Los

Grufvans dag i Loos firades med gruvtårta och korv. Dessutom invigdes Staffans Thelins konstverk bredvid gruvan av kommunalrådet Leif Persson.

Annons

Koboltruvan i centrala Los är speciell på flera sätt. Det var här grundämnet nickel hittades av Axel Fredrik Cronstedt för 263 år sedan. Gruvan var grunden till Los framväxt på 1700-talet. I gruvans inre finns dessutom enligt initierade källor den vakande gruvfrun, som helst ska vara på bra humör när besökare vandrar ner i gruvgångarna.

Allt det här berättar guiden Emma Forsgren under turen i de kyliga gruvgångarna, där vattendroppar rinner längs väggarna. Gruvan skulle snart fyllas med vatten om det inte pumpades bort regelbundet, förklarar hon.

Det var en skara lokala entusiaster som såg till att den gamla gruvan kunde öppnas för allmänheten 1992. Sedan dess har tusentals intresserade besökare fått höra om gruvarbetarnas livsvillkor när exempelvis den 40 meter djupa Lovisagången grävdes ur.

Några av de som följer med på dagens tur är tvillingarna Isabelle och Gabriella Nilsson och deras kusin Thea Nilsson. Det är inte första gången de är nere i gruvan, berättar de.

– Vi brukar följa med farfar, säger Thea.

Att gruvfrun verkligen håller till där nere tror de egentligen inte på.

– Nej, säger de unisont och går iväg för att titta på de fina stenarna i utställningen ovanför gruvan.

Dagen till ära invigdes ett konstverk skapat av konstnären Staffan Thelin.

– Vi känner oss jätteglada i dag, säger Pia Enocson, ny ordförande för föreningen Loosgrufvan, och berättar att konstverket har finansierats av Los invånare, fonder, föreningar och kommunen.

Enligt kommunalrådet Leif Persson (S) var det inte många som trodde att gruvan skulle bli en turistattraktion.

– Men den har utvecklats bra, säger han.

För att fira lite extra sjöng Jennifer Jansson och Mona Kihlström bland annat sången Balladen om Hälsinglands hjärta, skriven av elever från Los skola till noterna av Cornelis Vreeswijk sång om Cecilia Lind.

Annons