Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt ljus för Agö-pir

Den nye ägaren av Agö fyr har vunnit en delseger i mark- och miljödomstolen, i frågan om rätten att bygga vågbrytare i Lotsviken. Undantaget från reservatsreglerna är klart, och länsstyrelsen måste pröva strandskyddet igen.

Målet i mark- och miljödomstolen har en lång historia som sträcker sig flera år bakåt i tiden. Hösten 2010 var affären mellan Fortifikationsverket och tillträdande ägaren Lenn Jerling klar, och så småningom kom en ansökan om att få bygga en ny vågbrytare på Agön. Vågbrytaren skulle bli en del i den nye ägarens satsning på vandrarhem och besöksnäring.

Fortifikationsverket hade ett undantag för att förbättra piren vid Skvalpen eller bygga en ny. Skvalpens sämre läge föranledde miljökontoret att förorda Lotsviken som ett bättre alternativ. Länsstyrelsen avslog dock Jerlings ansökan om undantag från reservatsföreskrifterna, och ansökan om undantag från strandskyddet prövades inte över huvud taget.

Länsstyrelsen förklarade att man ser positivt på att människor kan ta sig till Agön och fyrplatsen, som har ett kulturhistoriskt värde och är intressant för friluftslivet, men tycker inte att det behövs någon ny vågbrytare för att det ska vara möjligt.

Länsstyrelsen förklarar vidare i beslutet att eftersom det inte blev något undantag från reservatsföreskrifterna, så behövs det ingen prövning av strandskyddet heller. Beslutet fattades i juni 2013, och överklagades av Lenn Jerling.

Nu har mark- och miljödomstolen gjort sin bedömning, och ger andra besked. Det är viktigt att bevara den känsliga miljön, skriver mark- och miljödomstolen, men en vågbrytare av den storlek och typ som Lenn Jerling vill bygga strider inte mot föreskrifternas syfte.

Intrånget i naturvärdet blir marginellt, och kompenseras i tillräckligt hög grad av andra fördelar, anser mark- och miljödomstolen. Det blir till exempel bättre möjligheter för fler människor att komma till området och kunna övernatta i fyren, med det stora kulturella värdet.

Sammanfattningsvis anser domstolen att alla förutsättningar är uppfyllda för att ge dispens från reservatsföreskrifterna, när det gäller vågbrytaren. Länsstyrelsen får också bakläxa när det gäller prövningen av strandskyddet. Det finns fler bestämmelser än de i miljöbalken när det gäller strandskydd, påpekas i domen:

"Prövningen av strandskyddsfrågan kan alltså inte, som länsstyrelsen ansett, underlåtas med hänvisning till bedömningen av en dispensfråga avseende reservatsföreskrifter".

Länsstyrelsen måste nu göra en ny prövning av strandskyddsfrågan.