Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt ljus att gasa

På söndagen kom racingsäsongen fram ur ett moln av rök.

SMK Söderhamns testdag gav förarna chans att justera detaljer inför tävlingsstart.

– Nu ska jag lära känna bilen, säger Jessica Holappa från Skutskär.

Annons

Adrenalinbanken är laddad, tanken är full – men kanske inte kontrollen över hur bilen beter sig efter en lågsäsong med ena handen i motorn och den andra i verktygslådan.

Det finns behov att testa snabba dragracingekipage och SMK Söderhamn serverar en möjlighet. Klubbens testdagar på racingstrippen brukar vara välbesökta, så också på söndagen även om vädret gjorde ett bra jobb med att skrämma bort folk och göra banan svårskött.

Jessica Holappa tävlar för SMK Söderhamn och åker från Skutskär för att få känna på banan. In i det sista skruvade hon med den nya motorn, en 632 big block, som ska ge den svarta och giftgröna Ford Thunderbirden ännu kvickare till mållinjen 201 meter bort.

– Jag har kört den tidigare med en annan motor. Nu får vi se hur det går, hur bilen beter sig, säger Jessica Holappa, som siktade på att köra några heat en dag då tiden inte var det viktigaste.

– Inte i dag. Nu vill vi se att allt funkar, säger hon.

Samma inställning hade Mattias Edvinsson, 15, och Jessica Östergren, 8 – två unga syskon från Kilafors som ville testa sina snabba bilar, trots att de redan får bra svar i lördagens premiärtävling i Linderberg, där Jennifer kom fyra och Mattias kom sjua.

– Man vill testa och känna lite, vänja sig, förklarar Mattias, som förra säsongen vann både svenska och nordiska mästerskapen.

Den gången hade den unge talangen bra hjälp av SMK Söderhamns testtillfällen.

– Det var grunden till Mattias framgångar. Vi hade säkert åkt 20 gånger innan första tävlingen, säger pappa Sverker Eriksson.

Jessica Östergren var yngst under testdagen med sina åtta år, men spannet var brett. Bara några bilar efter syskonparet från Kilafors drog klubbens äldste racingförare Olle Norberg på vad som gick med sin vita Pontiac.

Förarna tar alla tillfällen att se vad de kan vänta av den kommande säsongen. För klubben är det likadant . Höjdpunkten på hemmaplan blir tävlingshelgen 3-4 juli som ingår i mellansvenska dragracingcupen, en racingcirkus som 2009 lockade fler än 200 startande i varje deltävling.

Det gäller att alla delar är väloljade.

– Det här handlar både om att både få ingång förarna och inte minst klubbens funktionärer, säger SMK Söderhamns Ulf Lundgren, som drog igång på förmiddagen och smorde den ideelle maskinen till framåt kvällen.

Medan de etablerade ekipagen tankades och putsades satt färska förare med teoriprov i klubbstugan. Någon timme senare var det uppkörning där nya racingförare stirrade på nervöst på julgransljusen.

Säsongen är igång.

Det är grönt ljus att gasa.