Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grinigt politiskt klimat hämmar utvecklingen

/

God morgon Ljusdal!
Nu har det runnit ganska mycket vatten under broarna sedan valet. Ljusdal fick ny regering och ny politisk chef – Herr S. Vad hände?
När den första tidens turbulens efter petningen av folkvalda Fru S lagt sig steg förväntningarna hos medborgarna att på Herr S och hans nya regeringskamrater att det skulle börja bedrivas aktiv politik igen.

Annons

Men nja, det har hittills inte varit speciellt mycket av den varan. Det är fortfarande mest tjafs och motsättningar. Är det inte haveri i utbildningsnämnden så diskuteras kommunens tvivelaktiga avskrivningsfilosofi i syfte att anpassa resultatet för 2010 till den verklighet de styrande vill visa upp.

Visst är det bra med debatt, men frågan är hur bra det är när debatterna ofta handlar om handhavanden av politiska frågor och beslut. Konstiga försäljningar av fastigheter i Järvsö är ytterligare en fråga som lockade till debatt, men inte om sakfrågan utan om just sättet den hanterades på. Ibland får man faktiskt en känsla av att det rör på sig i Ljusdals politiska liv. Men vid närmare eftertanke kommer man fram till att det i själva verket är fart i brasan om saker och ting som hanterats fel, tveksamt eller rent av korrekt men där motståndarsidan har en annan åsikt.

Slutsats: det verkar gå åt onödigt mycket politisk energi för att reda ut hantering av ärenden.

Önskemål: hantera och bered de politiska ärendena som de ska enligt det regelverk som finns så blir det mer ork och energi över till det som är konstruktivt och viktigt för kommunen Ljusdal.

Prognos: Vi befinner oss i ett massivt lågtryck med lokalt mycket kraftiga åskväder. Risk för störtregn kombinerat med för årstiden ovanlig hetta kan orsaka kraftig dimma som stundtals kan vara helt förblindande.

Allmänt tjurig stämning alltså. Och det är definitivt inte detsamma som ett tufft och hårt politiskt klimat där alla parter spelar efter samma regelbok. Politik ska vara tufft och fränt men fortfarande juste. Stämningen mellan de politiska lägren präglas tyvärr mer av misstänksamhet och personliga åsikter/påhopp/uppfattningar än av politiskt arbete som leder fram till förslag, demokratiska omröstningar, acceptanser av de fattade besluten och slutligen verkställanden.

Varför? Finns naturligtvis inget svar på den frågan, bara teorier. Men den här typen av stämningsklimat är inte ovanligt i kommuner och länder där makten koncentrerats till en liten kärna som gärna styr och ställer på alla plan, inte alltför sällan med hjälp av lite hemmagjorda genvägar och inte alltid enligt så kallad god politisk sed.

Slutligen några Juholtare, bedriver absolut ingen kampanj mot stora S-chefen i Västertorp. Kan bara inte sluta fascineras av hur människan parerar alla grodor som hoppar över hans läppar. Är till och med lite imponerad av den järnhårda retoriken och med vilken energi han sakta men säkert, spadtag efter spadtag, gräver sin egen politiska grav.

Men nu är han väl ändå inne på upploppet. Mäktiga partikamrater pratar med kluvna tungor om de tror att det är Juholt eller någon annan som leder Socialdemokraterna inför nästa val och då brukar det, hörde jag en expert säga på radion, enligt den politiska historiken vara dags för en avgång eller en avsättning. Kritik utifrån är en sak. Men när den kommer i form av kluvna tungor från rätt/fel (?) håll inifrån är det snart kört.

Processen att byta partiledare i god tid före valet är av allt att döma igång, enligt radioexperten alltså.

Mikael Sagström

Mer läsning

Annons