Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekland: Titta dom snackar - igen

Den grekiska tragedin, holmgången, kortspelet eller vilken liknelse du nu vill använda fortsätter, som väntat, skriver Patrik Oksanen. Men samtalen fortsätter och ju längre det gick under gårdagen desto mer positivt (om än väldigt försiktigt) lät det.

Annons

Förutsägelsen från förra veckan att det nog kommer att dröja till sista möjliga sekund innan vi vet vad som händer med Grekland var inte fel. Det extra insattamötet under måndagen i Bryssel för Eurogruppen, först finansministrar och sedan regeringschefer, beskrevs ju innan som “sista chansen” för Grekland innan tidsramen går ut 30:e juni på att återbetala IMF-lån på 1,6 miljarder euro. Om inte det sker får Grekland ställa in betalningarna vilket kan leda till landet tvingas lämna euron och att det i förlängningen leder till en händelsekedja som slutar med att Grekland inte stannar kvar i EU utan (vilket en del befarar) orienterar sig mot Ryssland vilket destabiliserar Balkan.

Om det sker en ny överenskommelse om hur Grekland ska fixa ekonomin så får landet mer pengar från långivarna. Det är här skon klämmer, Tsipras behöver visa upp en seger på hemmaplan och att han gjort allt för att infria vidlyftiga löften om att barkbrödsdagarna är över samtidigt som det finns en stark motvilja på andra sidan att släppa för mycket.

Entusiasmen och hoppet inför mötet dog snabbt. Grekland skickade inte bara ett förslag utan flera. Förvirring rådde och det muttrades en del innan den diplomatiska tonen tog över:

Men det som sades på Twitter var mer än tillräckligt för att ana graden av irritation.

– Jag känner med journalisterna som fick stå ute i regnet, ett extraordinärt Eurogruppmöte, och extraordinär arrangemang i Lex-byggnaden, skrev Finlands Finansminister Alex Stubb som också kallade mötet för slöseri på flygmil.

– Grekiska regeringen vill fortfarande festa, men notan måste betalas av någon annan, twittrade Litauens Dalia Grybautskaite.

Kanske var det Politicos uppgifter som Grybautskaite tänkte på när hon twittrade, för medan exempelvis österrikarna tog vanligt linjeflyg så satte sig Tsipras i ett chartrat plan till Bryssel, checkade på The Hotel där ex en juniorsvit kostar vanligtvis 4000-5000 kr. Vad de dyraste sviterna kostar förtäljer inte hemsidan.

Framåt kvällningen när finansministrarna ersatts av regeringscheferna och frågorna stötts och blötts på högsta nivå började viss optimism skönjas i signalerna att det kanske ska gå att lösa ändå. Nu blir det spurt på lägre nivå de kommande dagarna, och som alla vet vid det här laget bor djävulen i detaljerna.

Klockan fortsätter att ticka på och om inte det hela ska brisera så kommer nog visaren stå på en eller ett par sekund i tolv innan det tar det stopp.

Annons