Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grekland kan sparkas ut ur valutaunionen

På söndagen röstade grekerna nej till lånegivarnas avtal under en hastigt utannonserad folkomröstning.

Av omvärldens reaktioner ser det ut som att sprickan mellan Grekland och EU är allt större sedan folkomröstningen. Enligt Greklands premiärminister, den populistiske socialisten Tsipras har EU-ländernas lånevillkor varit orimliga. Han tolkar därför utslaget i folkomröstningen som ett stärkt mandat inför fortsätta förhandlingar och i slutändan bättre lånevillkor.

Rapporter från Grekland visar snarare att folket inte tagit ställning till de finansiella villkoren, hur kan en väljare sätta sig in i en sådan nationalekonomisk komplexitet? Snarare blev folkomröstningen ett tillfälle att utrycka den trötthet grekerna känner inför landets situation.

EU-gruppen är inte intresserad av att ta fram nya villkor. Ansvaret för att förändra Greklands situation ligger helt i Tsipras händer. Nu är det upp till honom att ta initiativ och presentera lösningar.

Om han misslyckas kan Grekland mycket väl sparkas ut ur valutaunionen som en konsekvens av folkomröstningen. En klar majoritet av grekerna vill behålla euron framför en återinförd drachma. Det är lätt att förstå varför – trots drachmans uppenbara fördelar och eurons brister. Det är nämligen inte helt säkert att Grekland skulle gynnas av en egen valuta.

Drachman, en svagare valuta skulle erbjuda bättre priser och gynna turismen. Drachman skulle också innebära en ökad valutakontroll. Samtidigt innebär ett utträde ur EMU att Grekland inte längre kan ta del av eurons lägre räntevillkor och åka snålskjuts på Europas valutaförtroende.

Resultatet: Kraftigt höjd ränta, fruktansvärda lånevillkor och en slutgiltig krasch för den grekiska ekonomin.