Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grekiskt hopp om krisfri sommar

Grekland får sin nästa stödutbetalning och även löften om framtida skuldlättnader för att kunna hantera sin enorma statsskuld.
Euroländerna hoppas slippa en ny krissommar efter ännu en långsittning i Bryssel.

Det betyder ju inte att alla bitar är på plats, men det är ett steg framåt och det är naturligtvis positivt, konstaterar Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) på väg in till onsdagens EU-finansministermöte i Bryssel.

Mötet föregicks av en elva timmar lång sittning för euroländernas finansministrar.

Resultatet blev "ett stort genombrott", enligt mötesordförande Jeroen Dijsselbloem.

Det här är ett viktigt ögonblick för det grekiska stödprogrammet, ett viktigt ögonblick för oss alla, sade den nederländske finansministern på en presskonferens vid tvåtiden på natten.

Skuldlättnad på gång

Euroländerna enades om att "låsa upp" 10,3 miljarder euro - motsvarande cirka 95 miljarder kronor - som en del i det stödprogram som beslutades om i juli förra året. En första del på 7,5 miljarder euro ska betalas ut i juni och en andra del på 2,5 miljarder euro i september.

För att få Internationella valutafonden (IMF) att fortsatt vilja vara med har eurogruppen även enats om att fasa in olika former av skuldlättnader för Aten.

Eurogruppen har enats om ett paket med skuldåtgärder som kommer att fasas in gradvis, sade Dijsselbloem.

IMF välkomnar

Åtgärderna kan komma att bestå av bland annat lägre räntor och längre lånetider och ska nu arbetas fram gemensamt. Några färdiga beslut om vilka skuldlättnader det blir finns dock inte än.

Däremot så har man ju kommit överens om en rad skrivningar och man har också med sig IMF på de skrivningarna och det är positivt, säger Magdalena Andersson.

IMF, som velat gå betydligt längre än många av euroländerna när det gäller att lätta på den grekiska skuldbördan, är hursomhelst nöjda.

Vi välkomnar att det nu erkänns av alla att den grekiska skulden är ohållbar, sade Europachefen Poul Thomsen under natten mot onsdagen.