Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grekiska krisen: Statsministern stannar i Örnsköldsvik i stället för att vara i riksdagenOBS! Uppdaterat. Statsministern flyttar mötet till söndag för att närvara personligen. Läs mer här.
EU:s grekiska kris kastar om i sommarplanerna för svenska toppolitiker och stör statsministerns semesterplaner. Nejet i folkomröstningen, turerna efter gårdagens Eurotoppmöte och det överraskande beskedet att alla länder kallas in till ett extra toppmöte i Bryssel på söndag har orsakat aktivitet i de inrikespolitiska kulisserna.

– Det är inte vilket möte som helst, det är ett historiskt möte. EU står inför en av sina största kriser, säger riksdagsledamoten Ulrika Karlsson (M) som sitter i EU-nämnden som ger det svenska mandatet inför toppmötet.

EU-nämnden har kallats in med kort varsel men vilken tid statsministern ska delta är ännu inte helt klart. Presstjänsten i regeringskansliet rekommenderar att man återkommer under torsdagen för närmare besked medan EU-nämndens ordförande Carl Schlyter (MP) uppger en preliminär tid 10.45 för statsministern, direkt efter finansministern Magdalena Andersson kl 10.

Till skillnad från Magdalena Andersson kommer statsminister Stefan Löfven inte att vara på plats. Att avbryta ledigheten i Örnsköldsvik för ett samråd och inhämtande av mandat till det som beskrivits som mötet som kan avgöra EU:s största kris hittills är inte aktuellt för Löfven.

– Jag bad statsministerns kansli titta vilka resmöjligheter som fanns och när jag såg att det praktiskt riskerade att inte fungera, då tyckte jag att det är bättre och säkrare att han är med på telefon, berättar Carl Schlyter om kontakterna med statsministerns kansli.

Statsministerns prioritering av stugan i Örnsköldsvik framför riksdagens EU-nämnd får hård kritik av Ulrika Karlsson, den moderata gruppledaren i nämnden.

– Jag kräver att statsministern avbryter sin ledighet och infinner sig personligen i riksdagen för att samråda med EU-nämnden. Det är hans konstitutionella skyldighet.

Om Stefan Löfven inte vill åka ned redan på torsdagskvällen för att övernatta i Sagerska palatset bara en kort promenad från riksdagen så finns det tre möjliga avgångar han kan ta för att resa till mötet samma dygn:

8.05 NextJet från Örnsköldsvik landar på Arlanda 9.20 (1073 kr)

Kommentar: Bästa och billigaste förbindelsen, och nog väntar nämnden även om planet skulle vara lite försenat.

6.45 SAS från Sundsvall landar på Arlanda 7.45 (1344 kr)

Kommentar: Man får nog räkna med att statsministern skulle behöva åka ca 4.30 för att hinna med den här anslutningen från Sundsvall, men då finns å andra sidan god tidsmarginal för förseningar.

00:50 SJ från Örnsköldsvik kommer till Stockholms C 9.16 (1499 kr, 1:a klass, egen sovkupé)

Kommentar: Sämsta alternativet, dels nattåg och dels alltid risk för tågförseningar.

EU-nämndens funktion är att ge regeringen mandat och fastställa konungarikets Sveriges förhandlingspositioner inför toppmöten och ministerrådsmöten. Regeringen måste ha majoritet med sig, vilket tidigare orsakat en del politiska rabalder, bland annat i fråga om förhandlingsmandatet inför EU:s klimattoppmöte.

Inför fredagens möte är det ännu ovisst om det finns något att ta ställning till. Förhandlingarna mellan institutionerna och Grekland har präglats av grekiska löften om förslag och sedan tomhänt leverans. Grekland har nu lovat att komma med förslag på reformer under torsdagen men EU-nämndens ordförande anser att osvuret är bäst vilket konkret underlag som ligger inför nämnden på fredag.

– Ingen kan säkert säga om det finns någon färdig lösning ens då att ta ställning till, säger Carl Schlyter som välkomnar att Eurogruppen valt att utöka mötet på söndag.

– Eftersom euron är så pass viktig och det är en så svår kris så tycker jag att det är bra att andra länder får möjlighet att direkt på plats uttrycka farhågor, problem eller konstruktiva idéer.

Mötet i Bryssel sker med statsminister Stefan Löfven på plats, men på fredag får riksdagsledamöterna i EU-nämnden nöja sig med att diskutera frågan per telefon.