Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gravstenar – inte bara i sten

I århundraden har gravstenar i Sverige sett ganska likadana ut. Men nu kanske det blir en ändring på det.
Svenska kyrkan går ut med en designtävling med rubriken "Måste en gravsten vara av sten", för att förnya en av de viktigaste symbolerna på våra kyrkogårdar.

Något enstaka kors i trä eller smide, men mest sten. I rad efter rad.

Det är så vi är vana att se kyrkogårdarna.

Men nu kan det vara en förändring på väg.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har utlyst en designtävling med målet att ta fram gravstenar i nya material och nya former.

Organisationen säger att av flera skäl är önskvärt att framtida gravplatser pryds även med andra material som alternativ till natursten.

– Framför allt har gravrättsinnehavarna ett nytt sätt att realtera till gravplatserna. Förr hade man kvar gravplatserna i generationer. Nu återlämnar många gravarna innan gravrättstiden har gått ut, säger Eva Grönwall på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Om man inte tänker sig att ha kvar gravplatsen mer än den kostnadsfria gravplatstiden på 25 år, kanske ett annat material än sten, som inte har lika lång beständighet, är att föredra.

I de fall som gravarna återlämnas och gravstenarna inte är av speciellt kulturhistoriskt värde så att gravplatsen ska behållas av den anledningen, tar kyrkogårdsförvaltningen ner gravstenen. På några håll i landet slipas en del stenar om och används på nytt. I några fall gräver man ner de borttagna gravstenarna i anslutning till kyrkogården. Men i de allra flesta fall går stenarna vidare till krossning.

Och det är ett av skälen till att nu Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation söker alternativ till gravstenar i natursten.

– Det är inte så att naturstenen motas bort, den har sitt berättigande. Men det kanske inte är lika viktigt i alla lägen att det är sten, utan att man kan tänka sig andra material, säger Eva Grönwall.

Det är utan tvekan en stor utmaning att hitta dessa material, att våga förnya något så traditionellt som gravstenar. För de som tänkt ge sig in i designtävlingen är vissa kriterier uppsatta.

– Vi har bland annat sagt att det ska vara värdigt för sitt sammanhang. Men vi vill bredda tänkandet och lyfta blicken och inte titta för mycket på hur det ser ut i dag, säger Eva Grönvall.

I Hälsingland är man inte så mycket för nymodigheter vad gäller gravstenarna, åtminstone vad begravningsbyråerna kan se.

– Nej, det är väldigt traditionellt. Någon enstaka gång vill kunderna ha järnkors, eller ett kors i trä, med det är sällan. Mest är det natursten som man vill ha, säger Lars Ling på Tollstedts begravningsbyrå.

Inte heller på Fonus begravningsbyrå i Hudiksvall har man märkt någon stor efterfrågan på moderna gravstenar.

– Det har kommit lite nya material, bland annat finns det en modell i glas med en ram i metall i sortimentet, berättar Martin Bertell på Fonus i Hudiksvall.

Det har även introducerats en sten i komposit som generellt är något billigare än natursten.

– Men vi har inte sålt någon än, säger Martin Bertell.

Materialet ser ut och känns ungefär som sten. Fördelen med materialet är enligt Martin Bertell att det är fritt formbart.

– Det går också att trycka färgbilder på ett annat sätt än på sten, säger Bertell.

Camilla Rasmussén i Hudiksvallsbygdens församling tycker tanken med att förnya gravstenar är trevlig.

– Men enligt min mening kanske man inte ska sätta upp en modern gravsten i ett äldre kvarter. Man bör titta på den kulturhistoriska aspekten också.

Men framför allt menar Camilla Rasmussén är det är säkerhetsaspekten som är viktig.

– Oavsett om det är träkors, smide, glas eller natursten ska det vara säkert för den som besöker gravplatsen, både besökare och kyrkogårdsarbetare. Inom Svenska kyrkan har vi kontrollansvar, vi måste kolla att gravstenarna uppfyller de nya krav som är uppsatta. Om man uppfyller säkerhetskraven och kan hitta material som är funktionsdugliga, så är det jätteintressant.