Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grävningarna har börjat för kommunalt vatten

Vid campingen i Borka har kommunen nu börjat gräva för att dra kommunalt vatten och avlopp. Cirka 14 fastighetsägare vill ansluta sig. Två fastighetsägare riskerar att tvångsanslutas.

Det finns ett 30-tal fastigheter som är aktuella för att kunna ansluta sig till ledningen som nu dras. Men det är bara hälften som i dagsläget är intresserade.

Två fastighetsägare har från miljökontoret fått krav på sig att ansluta. Ett beslut de har överklagat.

För de två fastighetsägarna som riskerar att tvångsanslutas handlar det om att deras enskilda avlopp är bristfälliga.

- Då gör vi bedömningen vad som är miljömässigt riktigt, säger Erik Myrlund vid miljökontoret.

Det som vägs in om en fastighetsägare ska tvingas ansluta sig, är om det är miljömässigt motiverat, ekonomiskt rimligt och tekniskt möjligt.

Miljömässigt är det bättre med kommunalt va, eftersom det avloppet inte bara renas biologiskt utan även kemiskt.

Nätet som nu byggs är ett så kallat lågtryckssystem.

- Vi har kört det ganska länge och vet att det fungerar, säger Lars-Anders Wiberg på VA-kontoret och berättar att systemet funnits i kommunen i cirka fem år.

Kommunen ansvarar för normalt slitage. Men fastighetsägaren ansvarar för att avloppet använts korrekt och får stå för fel som orsakas av felaktigt användande.