Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grattis – trots allt!

Varför är alla så förvånade? Jag vill i stället säga: Grattis till alla härliga och lojala elever som har klarat sig så bra i senaste Pisa-rapporten!

Tänk att ni har klarat er så bra trots skolan! Visst måste man väl säga att det är en prestation att få ett betyg, trots skolan.

Tänk dig själv om din arbetsplats var så här: I ditt rum sitter 25–30 andra personer. Några är mycket intresserade av arbetet och andra är där bara för att de måste. Det är trångt. Du har din arbetskamrat inom armbågsavstånd. Du sitter på en plaststol som vickar och är för liten, och ditt arbetsbord är slitet och otidsenligt. Du har ingen belysning som passar, ett lysrör högt uppe i taket bara.

Mycket av ditt arbetsmaterial är från förra seklet och därmed inaktuellt. Ditt arbete förutsätter att du har tillgång till papper och penna. Lycka till om det faktiskt finns det till dig på din arbetsplats. Ditt arbete förutsätter också att du har tillgång till dator och internetuppkoppling, både på arbetsplatsen och hemma där du måste arbeta med ytterligare arbetsuppgifter.

Ja, förresten; om du en dag inte kan komma till ditt arbete så måste du anmäla din frånvaro, gärna via dator. Egentligen har du rätt att utföra ditt arbete utan att det medför kostnader för dig, men skrivmaterial, en dator och lite annat ska du väl ändå kunna bistå med? I ditt arbetsrum är det pratigt. Dessutom fordrar ditt arbete ofta att du och dina arbetskamrater diskuterar och pratar med varandra; det är oftast när jag hör vad jag tänker, som jag vet vad jag menar.

På din arbetsplats finns också en arbetsledare som på alla möjliga sätt försöker att få alla i rummet intresserade, arbetsvilliga, fokuserade, målinriktade, positiva och nyfikna på arbetet, och dessutom utföra sina arbeten snyggt och rätt. För ditt arbete ska förstås betygssättas. Alla ska med – även om man inte kan språket eller inte har förutsättningar. Ja, visst, ja, då ska man ju få hjälp och stöd.

Stödet innebär oftast att din arbetsledare, under en kort period, hittar på flera olika sätt att utföra arbetet på. Men man kan ju förstå att arbetsledaren som har så många arbetsuppgifter, i längden inte hinner med dig individuellt, varje dag, hela året. Tyvärr finns det inte heller någon annan som kan hjälpa dig. Men lycka till ändå.

Dessutom finns det på din arbetsplats ingen plats där du kan hänga dina ytterkläder. Toaletterna är äckliga. Det beror inte på att städerskan inte städat ordentligt, det finns helt enkelt för få toaletter. Lunchen serveras i en form av aula, där man förväntas artigt småprata och njuta av maten och pausen.

Överallt är det trångt och slitet. Man rustar, målar och moderniserar med 30–40 års mellanrum. Så här är det i skolan, för våra barn, varje dag.

Så, grattis till alla våra elever som klarade sig så bra i Pisa-rapporten – trots allt.

X-lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel