Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis tandvård för 20–25-åringar

Miljöpartiet presenterade härom veckan sitt förslag på statsbudget. Till skillnad mot högerregeringen, som sänker inkomstskatten på lånade pengar, så bestod Miljöpartiets förslag på offensiva satsningar på investeringar i infrastruktur och grön teknik, något som både skapar jobb och ställer om samhället i hållbar riktning. Men det fanns även andra viktiga saker i den gröna budgeten som tyvärr inte getts lika stort utrymme.
Ett exempel är frågan om att höja åldersgränsen för fri tandvård.

Annons

Idag har alla gratis tandvård upp till 20 års ålder, något som gör att många slutar gå till tandläkaren därefter. Miljöpartiet satsar i sitt budgetalternativ på att från år 2011 höja denna gräns till 25 år. Detta är en viktig satsning, inte minst med tanke på hur arbetslösheten slagit mot åldersgruppen 18-25 år. Mer än var fjärde i åldersgruppen är idag arbetslös, och i ett sådant läge är det inte möjligt att prioritera tandläkarbesök.

Många i åldern 20-25 år är studenter, som sedan flera år tillbaka fått allt sämre ekonomi. Bland dem som har arbete är det åtskilliga som har provanställningar eller deltidsarbete. Även för dem blir ett tandläkarbesök som leder till behandling en stor utgift.

Förslaget innebär förutom en förbättrad tandhälsa, även ekonomiska besparingar på sikt. Det förebyggande arbetet är alltid mer kostnadseffektivt än det akuta. Reformen kostar 360 miljoner kronor per år.

Vi gröna tycker att en sådan prioritering är mer rättvis än att fortsätta sänka skatterna för dem som redan har det gott ställt.

Jörgen Sjöstedt (MP)

Ordförande för Miljöpartiet i Gävleborg

Mer läsning

Annons