Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis buss för patienter

Sjukhuset testar gratis lokaltrafik för patienter.

Sedan månadsskiftet mars-april har personer som fått en kallelse till sjukhuset kunnat åka gratis lokaltrafik. Detta bland annat för att minska trafikproblemen kring sjukhuset och minska utsläppen av koldioxid.

Bodil Åsberg arbetar med lokalförvaltning på Lanstinget i Gävleborg. Hon menar att projektet även kan leda till bättre hälsa.

– Nu testar vi hur det fungerar. Personer som får en kallelse får en bussbiljett på baksidan av kallelsen, som de kan skanna på bussen och som fungerar som biljett. Vi har som ett internt mål att minska antalet resor. Men vi vill också öka gång- och cykeltrafiken för att främja hälsa. Om man cyklar till busshållplatsen och sedan tar bussen sparar man på partiklar i luften och ger vardagsmotion, säger Bodil Åsberg. Projektet sker i samarbete med X-trafik. Om försöken faller ut väl kan Landstinget börja ge gratis resor till övriga orter i länet.