Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gräskarpar planteras i Söderhamn

I Röstentjärn har 23 gräskarpar fått ett nytt hem. Fiskarnas jobb blir att äta upp vegetationen som spridit sig i vattnet. Det är både miljövänligt och effektivt för att bli av med oönskade växter – men ovanligt norr om Dalälven.
Norrflugans sportfiskeklubb bestämde sig för att släppa ut gräskarp i Röstentjärn i Utvik, Söderhamn. Problemet blir då fiskar och rev fastnar i växligheten.
– Det är inte så vanligt här. Det är en nog premiär för länet och vi är säkert bland de första i trakten, säger Ture Lindberg från Norrflugans SFK.

Under torsdagen samlades några medlemmar från fiskeklubben och Jonas Jonsson från Aneboda fiskodling vid tjärnen. På plats fanns även lådor där fiskarna simmade i stora påsar fyllda med vatten. Totalt släpptes 23 karpar ned i vattnet för att beta bort växtligheten.
– Vi måste se utfallet på det här innan vi vet om vi måste sätta i flera. Men det är uträknat efter tjärnens storlek, säger Leif-Åke Pettersson, ordförande för Norrflugans SFK.
Allt började för några månader sedan då idén kom till Ture Lindberg.
– Vi träffade Jonas på fiskemässan och då började vi prata om att lägga i karp. Efter det har vi haft kontakt, säger han.

En ansökan lämnades in hos länsstyrelsen för ett par månader sedan.
– Vi fick höra att det skulle vara ganska svårt att få tillstånd att sätta i karpen, men vi provade ändå, säger Leif-Åke Pettersson.
En månad senare var ansökan beviljad och planeringen kunde börja. Nu är karpen planterad, men det kommer att dröja innan resultat visar sig.
– Man kommer att se skillnad nästa år. Då kommer det att öppnas upp på vissa områden, säger Jonas Jonsson.

För gräskarparna väntar ett tryggt liv i Röstentjärn. Det får inte ske något fiske av den och även om någon skulle vilja så är den mycket svårfångad. Men fiskarna är inte helt fri från fara.
– Det finns en fiskgjuse här som kommer och tar fiskarna. Förhoppningsvis tar den inte någon gräskarp eftersom de brukar hålla sig på botten. Det är värre för regnbågarna som håller sig vid ytan, säger Leif-Åke Pettersson.