Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannsamverkan ska stoppa langning

Langning är den största orsaken till att minderåriga elever får tag i alkohol i samband med studentfester och skolavslutningar. Det är i samband med examensfirande som många gör sin alkoholdebut, vilket Grannsamverkan Håsta gärna vill ändra på.

Kjell Herbertsson och Gerd Alfredsson från Grannsamverkan Håsta står utanför Systembolaget i Bryggeriet i Hudiksvall och delar ut flygblad som uppmanar kunder att inte langa till ungdomar under 20 år. Man har tagit initiativet inför de skolavslutningar som är i full gång, eftersom många gör sin alkoholdebut då.

- Medelåldern för första fyllan i Hudiksvall är 14 år, vilket måste betyda att det finns ännu yngre debutanter än så, säger Kjell Herbertsson och fortsätter:

- Om vi kan bidra till att skjuta upp den debuten vore det bra.

Folkhälsoinstitutet menar att den som börjar tidigt med alkohol löper större risk att få allvarliga alkoholproblem som vuxen.

Till och med i dag fredag kommer flygbladsutdelare från Grannsamverkan Håsta stå utanför Systembolaget mellan klockan två och sex för att sprida sitt budskap mot langning.

Grannsamverkan Håsta har fått stöd i sin kampanj från X och X och Hudiksvalls kommun har hjälpt till med design och tryck av flygbladet.