Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannsamverkan i Ljusdal och bränder i England

/

God morgon Ljusdal!
Neighbourhood Watch-skyltarna lyser i Ljusdal och Storbritannien brinner!?
Vad har det med varandra att göra? Ingenting fast ändå allt.

Annons

Grannsamverkan i Ljusdal är ett resultat av ett misslyckande. Ett misslyckande från det så kallade samhället att skapa lugna och säkra miljöer för sina medborgare att bo och verka i. Ett misslyckande från samma samhälle att förse alla medborgare med värdegrunder där vandalisering och inbrott inte är med på menyn.

London brinner, Birmingham brinner, Liverpool brinner, Manchester brinner. Det har spårat ur totalt i hjärtat av det gamla imperiet och här hjälper föga Neighbourhood Watch. I skrivandets stund är arresterna fulla med, ja vad då? Studenter? Huliganer? Ungdomsgäng? Politiska aktivister? Frustrerade ”vanliga” ungdomar?

Är det ett upplopp av större omfattning vi sett början på eller är det slutet på en stöld- och förstörelserajd som kommit till på grund av en tillfällighet?

Eller är det så att det är en blandning av såväl politiska aktivister som huliganer, tjuvar och vanliga så kallade ungdomar som får utlopp för sin frustrerade situation?

Oavsett vad så är 2012-års OS-arrangör London byxis. Man kan inte ha upplopp samtidigt som Christian Ohlsson hoppar tresteg några kvarter bort. Det bara går inte.

Polisen har, när man väl vaknat, svarat med hårda tag modell bunta ihop dem och rensa gatorna. Ett tag talades det om att sätta in militär? Militär mot civilbefolkningen är inget gott omen inför ett OS. Men man har viss förståelse för myndigheternas desperation eftersom ingen egentligen vet vad det är som händer.

Att det enbart skulle vara dödsskjutningen av den unga pappan förra veckan är det inte längre många som tror är den egentliga orsaken, okej gnistan kan säkert komma från den händelsen, men bränslet som har fått det att sprida sig består nog av annat än känslomässigt lokalt ursinne.

Egentligen är det löjligt att jämföra repade bilar och punkterade däck med händelserna i Storbritannien och de som utspelades i Paris för ett tag sedan. Men det finns ändå likheter. Medborgare visar sitt missnöje genom att förstöra.

Bara det att behovet av grannsamverkan snart finns i alla svenska bostadsområden borde få oss att tänka till. Visst kan vi stävja viss skadegörelse och säkert förhindra ett och annat brott men problemet finns fortfarande kvar.

Många skyller behovet av grannsamverkan på utländska stöldligor som åker runt och plundrar semestertomma svenska bostäder. Visst, en och annan liga härja med största sannolikhet men det grundläggande problemet finns ofta mitt bland oss. Det börjar ofta med småsabb som just punkterade bildäck och repade bilar, tippade postlådor och sönderpallade trädgårdar och småstölder.

Det är oftast då som behovet av grannsamverkan uppstår och i takt med att polisen inte har möjlighet att patrullera och synas på sena kvällar och nätter har Neighbourhood Watch blivit vardag även i Sverige och Ljusdal.

Mikael Sagström

Mer läsning

Annons