Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granbergsskolan får kritik av Skolinspektionen – ännu en gång

Nya inspektioner leder till nya förelägganden för Granbergsskolan i Bollnäs. "Om bristerna tillåts fortgå kan det få allvarliga konsekvenser för de elever som är särskilt utsatta", skriver Skolinspektionen i sitt senaste beslut.

Sedan hösten 2014 har Skolinpektionen en pågående tillsyn av Granbergsskolan.

I november det året kom ett föreläggande om att skolan och huvudmannen Bollnäs kommun måste rätta till en rad olika brister i undervisningen och skolmiljön.

Läs vad vi skrev 2014: De ansvariga gör inte tillräckligt

Nu har det kommit ett nytt beslut från Skolinspektionen.

Där konstaterar inspektionen på nytt att kommunen och skolan visserligen har vidtagit åtgärder, eller påbörjat arbetet med att komma till rätta med en del av de brister som tidigare påpekats.

Men många av problemen finns fortfarande kvar.

Bland annat handlar det om att samarbete och samverkan mellan lärarna fortfarande fungerar dåligt. Arbetslagens och mentorernas ansvar för eleverna är, enligt Skolinspektionens utredning, inte tydligt definierad.

Skolinspektionen påpekar även allvarliga brister när det kommer till elever som behöver särskilt stöd. Flera av de eleverna har placerats i en särskild undervisningsgrupp, men utan att det gjorts någon undersökning över vilket stöd de behöver.

"Om bristerna tillåts fortgå kan det få allvarliga konsekvenser för de elever som är särskilt utsatta", står det bland annat i rapporten.

Läs även: Bollnäs i botten när Lärarnas Riksförbund rankar skolor

Redan 2014 konstaterade Skolinspektionen att Bollnäs kommun inte analyserade elevernas resultat i tillräcklig omfattning och att skolan därför saknade underlag för att förbättra utbildningens kvalitet.

Och någon förbättring tycks inte ha skett sedan dess, åtminstone inte av elevernas resultat att döma. Statistik från Skolverket visar att endast 41 procent av Granbergsskolans elever i årskurs 9 nådde upp till kunskapskraven i samtliga ämnen förra läsåret. Klart sämre än riksgenomsnittet på 77 procent.

Därför kräver Skolinspektionen att det systematiska kvalitetsarbetet måste förbättras, framför allt när det kommer till lärarnas delaktighet i det.

Dessutom har inspektionen synpunkter på att elevhälsan på skolan inte sysslar med förebyggande och hälsofrämjande arbete i tillräckligt hög utsträckning.

Senast den 1 november ska Bollnäs kommun redovisa vilka åtgärder de vidtagit.

Läs också: Dåliga betyg för hälsingeskolor – Bollnäs kniper jumboplatsen