Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gråhåriga tv-spelsdebutanter

Tv-spelande klättrar allt högre upp i åldrarna. På servicehuset Kastanjen i Ljusne spelar vårdtagarna bowling på Nintendo wii.

- Jag läser mycket om utvecklingen inom äldreomsorgen och det här verkade vara en bra grej. Det ger möjlighet för våra vårdtagare att till exempel spela bowling trots att de inte kan ta sig till en bowlinghall, säger Kastanjens enhetschef Elisabeth Norin.

I våras beslutade hon att servicehuset skulle köpa in ett Nintendo wii. Men det är först nu när hösten börjar komma som tv-spelssäsongen kan sätta igång på riktigt.

Många är nyfikna på spelet men det är fortfarande lite ovant och läskigt, så flertalet av dem som samlats i servicehusets grupprum nöjer sig med att titta på.

Men 93-åriga Astrid Forsell är inte rädd att greppa kontrollen. Hon har aldrig någonsin spelat tv-spel innan. Hon har inte ens spelat riktig bowling. Men Therese Östlund som jobbar på servicehuset hjälper henne att få till den rätta svingen.

- Jaha, det är de där käglorna som ska ner. Jag som trodde att vi skulle spela boule, säger Astrid och skrattar.

Efter några försök går det riktigt bra och Astrid sätter en spärr, det vill säga slår ner alla käglor på två slag.

Övning ger färdighet och det här var definitivt inte sista gången som Astrid Forsell greppade wii-kontrollen.

- Det är lite knepigt för en gammal kärring men man får inte ge upp, säger hon.