Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Graham Coxon tillbaka hos Blur

Han är aktuell med nya soloalbumet "The Spinning top", men också tillbaka med kompisarna i Blur efter några års bråk.
- Vi ville inte bli ett gäng grälande gamla gubbar, säger Graham Coxon.

Även om Graham Coxon 2002 lämnade britpopbandet Blur, efter 13 år som bandets gitarrist, hade han redan släppt fyra soloalbum under sin tid med det brittiska indiefenomenet. Nu kommer hans sjunde soloutflykt, "The Spinning top". En skiva som är mindre experimentell än de tidigare albumen, enligt Coxon själv.
- Ja, jag har jobbat extremt hårt med arrangemangen på den här skivan. Trots att den är akustisk ville jag att den skulle vara dynamisk och ganska rå. Mina tidigare skivor har varit ganska svårbegripliga, och jag ville att " The Spinning top" skulle vara lite luftigare, säger han till TT Spektra.

Men den som gillar Graham Coxon sedan tidigare behöver inte vara orolig, försäkrar han.
- Om inte annat kommer folk definitivt att känna igen mig på min usla röst, var det någon som sa till mig. Elakt, eller hur? Fast jag har inte inte den bästa rösten direkt. Egentligen vore det fint om någon annan sjöng mina låtar.
- Helst en tjej med en riktigt bra röst, som Erma Thomas, en sådan där New Orleansk souldrottning. Men samtidigt min röst till mina låtar. Det skulle låta urlöjligt om jag plötsligt försökte låta som Jim Morrison, till exempel.

När Graham Coxon lämnade Blur var bandmedlemmarna inte de bästa vänner. Men i vintras meddelade bandet att de återförenas i sommar.
- Det har varit en process som pågått ett par år. Jag och Alex James har umgåtts mycket och plötsligt kände jag mig redo. Vi har alla gjort en del coola grejer på eget håll, och jag har faktiskt saknat allihop. Och jag ville inte att vi skulle bli som Pink Floyd - ett gäng grälande gamla gubbar.
Den 3 juli spelar Blur i Hyde Park i London. Biljetterna sålde slut på några minuter, och bandet har satt in ytterligare konserter. Någon spelning i Sverige är dock inte aktuell just nu, vare sig för Graham Coxon eller Blur.
- Men vi kommer säkert någon gång, vi har bara inte diskuterat det. Det känns kul att spela ihop igen, kul med alla de gamla låtarna. Blur är precis desamma, vi är bara lite äldre och konstigare.
"The spinning top" släpps 17 juni. 

Sara Haldert/TT Spektra