Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grafiken står stark

Det är en stark utställning som Gävle konstgrafiker nu ställer upp med på Kvarnen i Söderhamn. Här finns hela 23 konstnärer från hela länet som bidrar med grafik i många olika tekniker och material.

Ofta kombineras flera olika tekniker med ett överraskande resultat. Efter att ha följt konstnärer som Margareta Danhard, Jordi Bota, Ulla Helenius-Reit och många fler under årens lopp kan jag se det mödosamma utvecklandet av idéer och arbetssätt.

Så många konstnärer, och så många intryck att det krävs en natts sömn för att urskilja det som stannar kvar i tankarna. En konstnär gör det definitivt, och det är Hjördis J Beckers sanslöst kraftfulla och starka bilder i carborundum. Hennes linje tvekar inte, symbolerna är tydliga och bakgrunden är precis så gråtonad och "skuggrik" som behövs för att förgrunden ska träda fram. Denna gång finns ett teatertema i bilderna, det är som om en hel historia berättas. Här får vi blicka in både framför och bakom draperiet i livets gyckelspel. En lampa, en stol, ett bord, teatermasker och ansiktssiluetter av gycklarnas afton.

Margareta Danhard, som bor i Färila, har länge arbetat i emalj och blandat med andra material. Uttern har fått ta kaninens plats som berättare i hennes verk och hon låter två av dem hålla en karta över 7,5 kilometersslingan i Harsa i ett skogslandskap. Njuren som form och nödvändigt organ finns i ytterligare ett verk, Återbruk/Donation. Arv, landskap, sorg och natur(miss)bruk är ämnen som hon funderat över.

Anders Thyr, som bott i Rengsjö, bjuder på några fina torrnålsgravyrer, med leksaksbjörnar i huvudrollen och Linnea Larsson Holm fantiserar i bitgrafik om fru och fröken Dysterkvist i drömska pasteller.

Ulla Helenius-Reit hör också till mina favoriter, med sina emalj-screentryck om Mr Walker, Samtal i tiden och After you gone.

Det är förstås svårt att få en riktig överblick över så många verk, totalt över 120 stycken, mer finstämda riskerar att gömmas undan. Men utställningen är fint hängd och om man tar tid på sig kan också Elisabeth Bergvalls Frökapsel I och II få en chans liksom Jordi Botas långsmala stilleben av blad och insekter, Liv I.

Pamela Törn Skoglund har arbetat i genomskinlig plast med sina digitaltryckta verk Livets tråd och Nig för döden som svävar i rummet.

Ett tiotal av konstnärerna medverkade vid en utställning i Tallinn och visar här verk i rött svart och vitt i plexiglas. Här finns deras samarbetsverk hängande från taket och skapar djup, rörelse och spänning i utställningslokalerna.

Utställningen pågår till den 16 mars.