Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gräddfil bättre än långfil

Annons

"Jag skulle vilja se ´tävlingar´ där medicinska aktörer slåss om att få erbjuda multisjuka människor gräddfiler till bättre och mindre vårdtyngda liv."

Gräddfiler i vården?

Det är väl nästan som att svära i kyrkan. Åtminstone för en socialdemokrat.

Den socialdemokrat som skrivit det är en av partiets alltför få fritänkare, nämligen Widar Andersson. Välkänd i Hälsingland från sin tid på Hasselakollektivet. Tidigare riksdagsledamot och numera politisk redaktör på Folkbladet i Östergötland.

I skriften Gräddfil åt alla, som ingår i skriftserien Vår framtida välfärd, diskuterar Widar Andersson vårdens villkor på ett friskt och odogmatiskt sätt. Han konstaterar att Sverige ligger i topp internationellt när det gäller medicinska resultat, men i botten vad gäller tillgänglighet.

Men vad spelar det för roll att ha en toppenbra medicinsk vård när vården inte är tillgänglig?

Widar Andersson tycker att staten ska ta över ansvaret för sjukvården med vårdpengar som följer patienterna. Sedan låta de bästa vårdgivarna jobba, oberoende av om de är offentliga eller privata.

Det finns förstås ingen enkel automatik i att privata företag fixar vården billigare och effektivare.

Däremot gör Andersson en intressant distinktion i synen på pengar och verksamhet mellan det offentliga och privata.

För en förvaltning är pengar något som behövs för att kunna driva verksamheten. För ett företag är verksamhet något som behövs för att tjäna pengar.

Kanske något att tänka på.

På sitt odogmatiska sätt undrar Widar Andersson också varför det ska vara okej att satsa pengar på sin egen förebyggande hälsa i träningsprogram, kostersättningar, hälsokurer och annat, men inte att satsa egna pengar i sjukförsäkringar.

Man kan inte förbjuda människor att satsa på sin egen hälsa. Inte i någon form.

Gräddfil åt alla är en liten uppfriskande skrift som alla landstingspolitiker borde läsa. Nej, förresten de sågar knappast av den gren de själva sitter på.

Men andra politiker och alla vi patienter skulle behöva läsa och påverka vården i den riktning som Widar Andersson skissar upp.

Visst låter Gräddfil i vården kontroversiellt. Men i Widar Anderssons version handlar det om gräddfil åt alla. Till skillnad från nu.

Och visst är gräddfil mycket bättre än långfil!