Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott Nytt År!

/

Dagarna runt nyår är tidningar, radio och tv fyllda med återblickar. Nyhetsåret, sportåret, kulturåret. Det mesta ska summeras och värderas.

Annons

Kanske också händelser i våra egna liv som aldrig fick några stora rubriker i media, men som ändå var viktiga eller kanske livsavgörande för oss.

Vi önskar varandra ett Gott Nytt År. Men samtidigt tittar vi mer i backspegeln än i kristallkulan. Kanske för att det är så svårt att säga något om framtiden.

En dag som denna, nyårsaftonen 2011, kan man inte låta bli att tänka på den avskyvärda massakern på Utöja och bomberna i Oslo, eller på jordbävningen och jättevågen i Japan. Katastrofer som för alltid förändrade tusentals människors livssituation.

Men vi minns också hur förändringens vindar började blåsa i arabvärlden. Det började med att den 26-årige tunisiske gatuförsäljaren Muhammed Bouazizi tände eld på sig själv i mitten av december förra året. Och i början av det här året började frihetens eld brinna i stora delar av Mellanöstern. Decennier av kuvad vrede och frustration gav bränsle åt elden. Protesterna gick som en löpeld genom länder som Tunisien, Egypten, Libyen, Jordanien, Marocko. Och löpelden går vidare.

I ljuset av sådana stora världshändelser kan lokala stormar, politiska trätor och händelser i våra egna privata liv verka små och betydelselösa. Men vi lever både i det stora och det lilla, både i den stora världen och i vår egen lilla lya.

Något som årets Nobelpristagare i litteratur Tomas Tranströmer gestaltar på ett mästerligt sätt i sin diktning. För mig och många med mig var det en av årets absolut största händelser. Det var nog första gången jag hade flera böcker i bokhyllan av pristagaren redan innan Akademins ständige sekreterare presenterade namnet.

Tomas Tranströmer rör sig i gränslandet mellan historien och nuet, mellan den synliga verkligheten och den osynliga. Eller som Akademin uttryckte det i sin motivering: "för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga."

Tranströmer väjer inte för den stora världen och de stora livsfrågorna. Han öppnar också ögonen på oss så vi ser fjärilar, blåsippor och barkborrar på ett nytt sätt.

Kanske för att det stora finns i det lilla. Och det lilla bär det stora inom sig. Som det lilla fröet som i sig bär alla förutsättningar för att bli ett stort och enastående träd.

"Skäms inte för att du är människa, var stolt! Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt. Du blir aldrig färdig och det är som det skall."

Så viskar ängeln i Tranströmers välkända dikt Romanska bågar.

Det kan kanske vara värt att fundera över det när nyårsklockorna snart ska ringa in det nya året. Och ringa ut det gamla. Med all dess bråte och skam. Men också med ljuva minnen av skönhet och fest.

Tillönskan om Ett Gott Nytt År handlar om framtiden. Det är en tid att se framåt, att drömma och se möjligheter. Och tro att valv bakom valv kan öppna sig.

Det som har varit kan vi inte göra mycket åt, mer än glädjas eller gräma oss. Våra möjligheter ligger i framtiden. I det okända.

Kommer den arabiska våren att fortsätta? Kommer vi att ta klimat- och energikrisen på allvar och förändra vår livsstil? Kommer stegen mot en rättvisare, fredligare och mer demokratisk värld att fortsätta? Kommer fler att engagera sig och ta ansvar för hur vårt samhälle utvecklas?

Hur ser framtiden ut för oss som lever och bor i Hälsingland? Kommer framtidstron och glädjen över att leva och bo i vårt landskap att vara starkare än alla olyckskorpars kraxande? Kommer stämningen i våra kommuner att präglas av uppgivenhet och gnäll eller av nyskapande och mod?

Talet om framtid och möjligheter upplever många som ett präktigt hån. Eller som en lyx som några lyckligt lottade människor kan ägna sig åt. Ändå vågar jag påstå att alla, alla har möjligheter att påverka och förändra.

Vi önskar varandra Ett Gott Nytt År. Det är det enda vi kan göra. Vi vet inget. Det enda säkra vi kan säga om framtiden är att den bjuder på överraskningar. Ofta helt oförutsägbara. Både häftiga stormar, som Dagmar, och lugna sköna dagar.

Men från framtiden viskar en ängel utan ansikte: "Skäms inte för att du är människa, var stolt! Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt".

Den som lyssnar till den ängeln vågar möta det nya året utan fruktan. Vågar möta det okända. Vågar till och med ta risken att gå vilse. Och finna en glänta med något nytt och oväntat.

Som Tomas Tranströmer skriver: "Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse".

Gott Nytt År!

Mer läsning

Annons