Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gotlandsbolag köper Samkrafts vindsnurror för 166 miljoner

Priset för vindkraftverken i Samkraft blev 165,9 miljoner kronor och ägarna är nöjda med uppgörelsen.

Se tv-inslaget: Samkraft borta om ett år

Samkraft, som är ett energisamarbete bland tretton offentligt ägda energibolag i Hälsingland, Gästrikland, Uppland, Västmanland och Södermanland, kan nu undvika konkurs.

Samtliga kommuner i Hälsingland berörs av uppgörelsen.

Läs mer: Krisen i Samkraft: Ännu inga köpare till vindkraftverken

– Det är ett ganska komplext avtal, säger Mikael Clemens till Arbetarbladet och tillägger att han inte vill kommentera mera för stunden.

Vindkraftverken säljs till privatägda Slitevind AB med säte i Visby. Gävle Energi, som för några månader sedan skulle köpa, går alltså miste om affären.

I somras sa kommunfullmäktige i Gävle ja till att Gävle Energi skulle köpa vindkraftverken för upp till 200 miljoner kronor, med röstetalen 33 mot 32. En privatperson överklagade affären, ett överklagande som avslogs av förvaltningsrätten.

Sedan dess har Gävle Energi gått ner i pris så att gotländska Slitevind kunde bjuda högre.

Uppgörelsen innebär att kommunerna kommer att förlora pengar på försäljningen, men att förlusten blir betydligt mindre än om bolaget gått i konkurs. För till exempel Sandviken innebär den att kommunen gör en förlust på 3,5 miljoner kronor.

Läs även: Politikerna vill försöka rädda Samkraftskuld med nytt förslag

– Vi är nöjda med att Slitevind valt att köpa våra verk. Vi har fått till en bra uppgörelse för Samkraft med ett acceptabelt pris trots rådande elpriser. Slitevind är en känd vindkraftsägare. Det är högkvalitativa vindkraftverk som fått en ny ägare och vindkraftverken kommer även fortsättningsvis att producera förnybar vindkraft i många år till, kommenterar Mikael Clemens, ordförande Samkraft, i ett pressmeddelande.

Läs även: Borgen ska betalas