Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Hägglunds svåra vandring

/

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund är hårt pressad. I valet räddade Moderata stödröster Kd kvar i riksdagen. Efter valet visar opinionssiffrorna att partiets problem permanentats.

Annons

I samband med att partiet startat ett familjepolitiskt programarbete har Göra Hägglund framträtt i olika medier. Bilden av en partiledare på defensiven är tydlig. Han förklarar sitt partis opinionsproblem med att Moderaterna dominerar regeringsscenen. Steget från opposition till regeringsansvar är enligt Hägglund huvudförklaringen till att KD halverats på två valperioder.

Nu erkänner partiledningen att vårdnadsbidrag inte är ett politiskt möjligt projekt. Den stora huvuddelen av barnfamiljerna vill ha en familjepolitik som gör det möjligt att förena arbete med en trygg barnomsorg.

Utanför de mest engagerade Kristdemokratiska traditionalisterna finns ingen entusiasm för att ge bidrag till föräldrar som väljer bort förvärvsarbete. Vårdnadsbidraget känns omodernt i en regering där mantrat är att satsa alla resurser på att premiera dem som har ett arbete.

Bortsett från beskedet om att den Kristdemokratiska familjepolitiken ska förändras var intervjuerna med Hägglund närmast kemiskt fria från nyheter. För Kristdemokraterna är de omänskliga följderna av den borgerliga sjukförsäkringspolitiken en svår belastning. Bilden av ett parti som står upp för ett solidariskt samhälle har bleknat.

Trots detta väljer Hägglund att försvara ”stupstockslagen”. Samtidigt som han indirekt erkänner att regeringen begått allvarliga missgrepp. Då han säger att det är angeläget att den moderate sjukförsäkringsministern Ulf Kristensson kommer med nya lagregler.

Inom Kristdemokraterna växer oron över att ”partiet inte når fram med sitt budskap”. Sanningen är den motsatta. Väljarkåren har en ganska god bild av vad Kristdemokraterna står för i den borgerliga regeringspolitiken. Det är ingen slump att de tre små borgerliga partierna hamnat i skuggan av de dominerande Moderaterna.

Alliansregeringens politik har nära nog ensidigt präglats av det Moderata skattesänkarprogrammet. Framför allt har över- och medelklassen i storstadsområdena gynnats.

Kristdemokraterna är beroende av ett förhållandevis starkt stöd från de äldre väljarna. En grupp som skattepolitiskt missgynnats av den förda regeringspolitiken. Här ser vi en av huvudorsakerna till partiets opinionsras.

I regeringen har Göran Hägglund ansvar för sjukvårdsfrågorna. Det har hittills inte gett några pluspoäng till partiet. Även om han försöker få äran av att vårdköerna kortats. Den stora misstron mot Kristdemokraternas satsning på privatisering av sjukvården är troligen en orsak till att sjukvårdsfrågorna i dag är ett av oppositionens allra starkaste kort.

Inom Kristdemokraterna höjs nu röster för att byta partiledare. Visst kan en ny person på partiledarposten under en period bidra till att höja intresset för ett parti. Men i det långa loppet är det politikens innehåll som avgör.

För den som läser valanalyser och följer hur de svenska väljarna ser på partierna och politiken är det svårt att peka på framgångsrika vägval för Kristdemokraterna. Så länge de framstår som en osjälvständig satellit till Moderaterna talar det mesta för att väljarstödet sviktar. Kvar står hoppet till att Moderat stödröster ska lyfta partiet över fyraprocentspärren också i nästa val.

Sören Thunell

Mer läsning

Annons