Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör om och gör rätt

I drygt ett år har lagen om elektronisk personalliggare på alla byggarbetsplatser funnit och under det senaste halvåret har Skatteverket övergett sin mjuka linje. Nu är man betydligt mycket hårdare vid sina kontrollbesök, konstaterar Lars Knapasjö.

De utdömda böterna är inte nådiga; om någon på arbetsplatsen inte är registrerad kostar det 2 500 kr per tillfälle. Det riskerar att handla om mycket pengar för de drabbade företagen.

Fast det är knappast rimligt att kasta en sådan här våtvarm filt över en hel bransch; en filt som kväver och skapar irritation och ilska. Våra politiker och vårt kära Skatteverk borde tänka till, göra om och göra rätt.

Redan i mitten av förra året skrev advokat Per Vestman och jur kand Axel Ryning från Foyen Advokatfirma en krönika om hur reglerna om personalliggare i byggbranschen kan vålla huvudbry. Jag kan konstatera, att situationen i dag på intet sätt ser bättre ut. På Skatteverkets hemsida och i deras information är det dubbla budskap och våra försök att få kontakt med deras centrala samordnare för en mer ingående dialog har helt misslyckats.

Det finns allvarliga oklarheter om vem som faktiskt har ansvaret för att det finns en personalliggare och vad som ska kategoriseras som en byggarbetsplats. Lägg till det att om en anställd missar att logga ut, så riskerar hans företag dryga böter.

De här problemen presenteras tydligt i en artikel i VVS Forum nyligen med rubriken; Det här irriterar med personalliggare.

Den luddiga lagen och den bristande informationen har också lett till att utbudet av elektroniska personalliggare blivit lidande. I dag finns det ett 20-tal elektroniska personalliggare, men med så olika funktionalitet och en så obegriplig prisbild att det inte är lätta för varken byggherrar eller entreprenörföretag att göra sina val.

Rimligen borde Skatteverket brådskande se till att dels samordna, förtydliga och pedagogiska sin information och sina instruktioner, dels ge byggherrarna och underentreprenörerna tydliga checklistor på hur vi kan och ska agera samt dels precisera hur de elektroniska personalliggarna ska fungera, vilka funktioner de ska ha och kopplingen till ID06.

Vi lever i en digital värld som ska främja effektivitet och enkelhet. Lagen om elektronisk personalliggare känns väldigt analog och 1970-tal. Statlig byråkrati får inte försvåra för näringslivet, utan tvärtom; underlätta en samhällspositiv utveckling.

Så gör om och gör rätt ...

Lars Knapasjö

vd P&K TimeApp AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel