Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör om. Gör rätt.

/

Först kom kriskommission. Nu kommer omorganisation.
Efter ytterligare en valförlust skall Socialdemokraterna nu slå ihop partihögkvarteret och riksdagsgruppen för att effektivisera sin organisation. Ett smart drag, för det handlar om två enheter som haft alldeles för lite kontakt med varandra i det dagliga politiska arbetet. Det handlar också om två enheter där kompetenskapitalet delvis svajar.

Annons

Socialdemokraterna har kommit till vägs ände nu. Det innebär att både organisation och politik måste omprövas. Tiden som statsbärande parti är en gammal merit. Vill Socialdemokraterna bli statsbärande igen krävs att man blir ett parti som återvinner det förtroende som gått förlorat. Inget kan nu vara heligt. Andra lojaliteter än den mot partiet och dess ideologiska grund får inte finnas.

Men även om både kriskommission och omorganisation är trevande steg på rätt väg krävs mer än så för att Socialdemokraterna skall vinna val igen. Vad som krävs är en öppen och ödmjuk Socialdemokrati som slutar tjata om att man inte varit nog tydlig eftersom det indirekt är att säga att det är väljarna och inte partiet som gjort fel.

Partiet har gjort fel. Ingen förändring kan bli trovärdig utan detta erkännande som grund för det arbete som komma skall.

Några genvägar finns inte, politiken är grunden för partiets verksamhet. Och det är i det politiska vägvalet Socialdemokraterna riskerar göra val som leder dem fel.

Det talas om förändring, om att förnya politiken. Det har dock under allt för lång tid varit synonymt med att driva partiet mot höger. I tron om att på så vis nå landets breda medelklass och mittenväljare. Det uppfattas också som den enda vägen framåt av partiets högerfalang, som klassar alla krav på en återgång till partiets rötter som bakåtsträvande.

Men en politik präglad av solidaritet, jämlikhet och rättvisa är inte bakåtsträvande. Den ekonomiska krisen som knockade världen 2008 visade att marknaden är en usel härskare. Men tyvärr försatte Socialdemokratin möjligheten att använda sig av denna lucka till ett paradigmskifte som uppenbarade sig. Istället för att synliggöra de enorma brister som finns i system som blint litar på marknadens förmåga till självreglering satt Socialdemokraterna stilla i båten. 2008 hade kunnat bli början på ett återtåg. Så blev det inte. Av det enkla skälet att Socialdemokraterna idag befinner sig så långt till höger att man inte uppfattade den ekonomiska krisen som annat än en tillfällig svacka.

Socialdemokraterna sägs vara imponerade av de Nya Moderaterna. Vad partiet bör komma ihåg är dock att Moderaternas framgångar egentligen bara handlar om en enda sak; att man lyckas ompaketera sin politik i Socialdemokratisk förpackning.

Moderaternas framgång och nyvunna förtroendekapital bland väljarna är inte resultatet av Moderat politik. Det är resultatet av en retorisk förändring som fått Moderaterna att låta som godare Socialdemokrater än Socialdemokraterna, med fokus på arbete, välfärd och rättvisa.

För som man från borgerligt håll tidigare konstaterat; För att vinna ett val i Sverige måste man vara Socialdemokraterna. Eller i alla fall låta som dem.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons