Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör något bra av segern i Körslaget

/

God morgon Ljusdal! Team Andreas, Team Järvsö, Team Ljusdals kommun, Team NärLjus… Grattis!
När de röda sjöng hem segern i årets Körslag var det en seger för den lilla och engagerade bygden och det lilla och engagerade landskapet Hälsingland.
Vi behöver segrar!

Annons

Men under de intensiva veckor som Körslaget pågått blossar den mer eller mindre ständigt och mer eller mindre allvarliga byfejden upp. ”Är du inte med i fäbokampen du?” frågade en herre inför semifinalen. ”Fäbokampen?”, tänkte jag och undrade vad jag missat. Men när han la ut texten lite mer gick det upp för mig vad han menade. Han tyckte jag skulle hantera ämnet i spalten. Nu gör jag det.

Min första fråga blir: finns det en kamp mellan de olika centralbyarna, Ljusdal, Färila, Järvsö, Los och Ramsjö, i Ljusdals kommun?

Nästa fråga blir: är de insändare och inlägg som skrivits i ämnet beträffande Körslaget allvarligt menade eller driver folk med hela fenomenet byfejd?

Den tredje frågan blir: om det nu är så att det någonstans ute i stugorna i byrålådorna ligger misstänksamhet och avund mot granncentralbyn nedbäddad finns det någon som på allvar vill släppa ut den malätna byken i friska luften? Handlar det inte väldigt mycket om hävd och ett sätt att käfta byarna emellan, ungefär som The Beatles kontra The Rolling Stones, Elvis kontra Tommy Steel, raggare kontra knutte, bandy kontra hockey och så vidare.

I grunden tycker en knutte att det är helt ok att ta en pilsner även med en raggare, om vi ska prata på den nivån.

Nja, riktigt så enkelt är det nog inte, säger kanske vän av ordning. Det finns nog de som på allvar tycker att grannbyn prioriteras framför den egna. Det finns nog de som på allvar aaaaldrig skulle kunna tänka sig att flytta dit eller dit, fast det är inom samma kommun. Eller?

Är det verkligen så när det kommer till ett skarpt läge? När det så att säga blir allvar av frågorna. Finns det, för att ta ett exempel, någon som på allvar tycker att vi inte ska satsa på turismen i Järvsö och handeln och kommunservicen i Ljusdal?

Jaha, vad vill jag ha sagt, mer än att det var kul att Körslaget vanns av Team Andreas. Jo, kanske är det nu ett bra läge att prata fäbokamp men lyfta upp diskussionen till den nivå, om den överhuvudtaget ska föras, borde vara; hur ser vi till att förvalta våra olika geografiska fördelar för att främja den bygd vi lever och verkar i?

Lite tävlingsanda mellan kommundelarna mår vi bara bra av, men vi skulle må ännu bättre av ett samarbete och ett gemensamt tänk i flera frågor. Nu har vi en våg efter Körslaget att rida på och det hoppas jag ansvariga politiker, tjänstemän, idrottsklubbar samt vi vanliga gubbar och gummor tar tillvara på.

Då kan vi krama ur ännu mer positivitet ur de rödas seger i helgen!

Mikael Sagström

Mer läsning

Annons