Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör Ljusne och Söderhamn till ett fiskeeldorado

Ljusne har ett av Europas bästa lax- och havsöringsvatten och här finns massor av möjligheter att sätta Ljusne och Söderhamn på europakartan.

Annons

Jag fick för några år sedan möjlighet att tillsammans med Thomas Thyr vid Ljusne fiskeklubb titta på möjligheterna för fisket i Ljusnans mynning. Då lärde jag mig hur enormt stort fritidsfisket är. Miljontals européer vill fiska och åker gärna upp till oss. Tänk om följande kunde genomföras:

En laxtrappa med dammar och plats för publik ordnas förbi första kraftverket så att lax och öring kan ta sig upp till området mellan kraftverken i Ljusne . Att släppa fisken ännu längre upp skulle riskera att fiskeodlingen drabbas av sjukdomar. Fiskeplatser mellan kraftverken, även handikappanpassade, och båtuthyrning med flytvästar, utrustning m.m. för fiskemöjligheter där skulle ge både intäkter och jobb för Ljusnebor. En rejäl skyltning vid E-4 som visar laxar som hoppar upp i trappan och annonser i fiskesportstidningarna i Europa skulle uppmärksamma. Många förbipasserande skulle ta en paus i bilåkandet och servering kan ordnas där människor kunde se det skådespelet med stigande fiskar. En positiv bieffekt blir minskade sälangrepp.

Kanske kommer kraftverksproducenterna att protestera men i de gamla vattenrättsdomarna gällde att kraftverksägarna skulle transportera upp laxar uppströms i Ljusnans vattensystem. Detta har de sluppit och den vattenföring som de mister är av mindre omfattning och kompenseras genom fiskekortförsäljning.

Ett annat område som kan utvecklas är Flaket med båtuthyrning vid Ormnäsudden eller vid Sjöräddningsstationen där kan vi erbjuda fritt fiske. Här finns nästan alla förekommande fiskarter. En europé fiskar gärna gädda, gös, abborre, lake och vitfisk Kanske kan detta kopplas till strömmingsfisket på Stugsundskajen och ge ungdomar jobb under sommarmånaderna och förstärka turismen. Fisket fungerar i stort sett året runt från isfiske efter sik och lake till strömmingsfiske på försommaren . En fiskekortsautomat vid Lötån skulle öppna även för fiske där.

EU har avsatt betydande belopp för upplevelseverksamhet och investeringarna kan få EU-pengar. Här kan kommunledningen tillsammans med Fortum och fiskeklubbarna göra en insats som stärker bygden och sätter Ljusne på kartan.

Rolf Levin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel