Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör Ljusnan till laxälv igen

På 40- och 50 talen tillhörde Ljusnan en av Europas bästa laxälvar. Idag finns ingen lax och havsöring sedan vattenkraftverken byggdes i nästan alla forsar. De enda kvarvarande strömsträckorna finns i mellan-Ljusnan från Järvsö till Laforsen. Tack vare stora arbetsinsatser från fiskevårdsområdena har öring och harr klarat sig undan förödelsen från kraftbolagen.

Nu har även kommunerna börjat engagerat sig på allvar att få lax och havsöring tillbaka i stora delar av älven. Enligt fiskeansvariga i Söderhamns och Bollnäs kommuner är det fullt möjligt att bygga fiskvägar förbi kraftverken så att fisken får fri passage att vandra upp i älven. Det planeras redan för en fiskväg förbi Ljusnefors kraftverk i Ljusne.

De fiske- och turistansvariga i kommunerna har insett värdet av ett bra fiske. Det kan få turister att stanna i Hälsingland i stället för att resa längre norrut eller till Norge för att fiska lax och havsöring. Trots att flera lekplatser förstörts först genom flottningen och sedan vattenkraften går det att återställa dessa så fisken kan leka där igen.

Att motståndarsidan skyller på smittorisken om fisken kan vandra upp i älven är en mycket dålig undanflykt för att slippa bygga fiskvägar som verkligen fungerar förbi kraftverken. I så fall är smittorisken lika stor i de outbyggda älvarna där lax och havsöring kan vandra fritt upp. I de älvarna finns ingen smitta trots att lax och havsöring odlas fram för stödutsättningar. Om smittorisken är större i de utbyggda älvarna måste vattnet vara förorenat mellan kraftverken och då får det motsatt verkan när älvarna mynnar ut i havet. I så fall är kraftverken stor bidragande orsak till smittan.

Det är dags att politikerna börjar sätta press på kraftbolagen och får dessa att bygga fungerande fiskvägar. Det är dom skyldiga alla kommuner och sportfiskare för allt som vattenkraften förstört när det gäller den ekologiska balansen och den biologiska mångfalden.

Lars Nordqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel