Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör en nystart av konstföreningen!

Anders Norén, ordförande i Sveriges Konstföreningar Gävleborg, oroas över den förlust Bollnäs kommuns kulturenhet gör och vad det får för betydelse för konsthallen.

Bollnäs har satsat på att vara en bra kulturkommun och har fått flera priser för just detta under åren. Därför är det sorgligt att läsa om den förlust som kulturenheten brottas med och som drabbar verksamheter som rimligen inte orsakat den. Jag tänker speciellt på den fina konsthallen.

Som aktiv inom Sveriges Konstföreningar kan jag konstatera att bildkonsten kommit i kläm mellan andra satsningar. Ska man nu spara de kommande åren så finns risk för att detta även drabbar konsthallens verksamhet, kanske med färre utställningar och/eller minskade resurser. Vi värnar både om utbildade och självlärda konstnärer. Det är viktigt att båda dessa grupper har möjlighet att visa sin konst. Konsthallen har under många år visat enbart professionella konstutövare med stor framgång. Priset för detta är dock att amatörerna helt saknat en arena att visa sin konst. Detta har säkerligen bidragit till att den anrika Bollnäs konstförening för ett år sedan upphörde.

Inom Sveriges Konstföreningar kan man se stora skillnader mellan föreningar som disponerar lokaler och de som saknar. Grannen Söderhamns konstförening, som disponerar en utmärkt lokal, har under de senaste tio åren ökat medlemsantalet och har nu över 400 medlemmar. Bollnäs liknar i det avseendet mer Hudiksvall, som också försvårat för konstföreningen och de lokala konstutövarna. Vi vädjar till Bollnäs kommun att stödja konstutövarna inklusive Lokomotiv och möjliggöra en nystart av konstföreningen.

Anders Norén

ordf. i Sveriges Konstföreningar Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel