Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör det enklare för ungdomar att få jobb

/

Sänk ungdomars lön så blir det enklare för dem att få jobb. Så ser ett nytt förslag från Centerpartiet ut.

Annons

Mer konkret är tanken att den som nyligen avslutat en gymnasie- eller högskoleutbildning ska kunna anställas som lärling i tolv månader mot en lön som är en tredjedel mindre än kollektivavtalet kräver. Avstampsjobb kallas denna nya anställningsform. Förhoppningen är att den ska leda till lägre ungdomsarbetslöshet.

Att lägre anställningskostnader också leder till fler jobb må låta självklart men alla håller inte med. De sänkningar av arbetsgivaravgiften för ungdomar som alliansen redan genomfört fick hård kritik från oppositionen. Samtidigt är det omistligt att åtgärden gett effekt. Idag, mitt under rådande finanskris, är ungdomsarbetslösheten enbart snäppet högre än 2006. Sossestyre i högkonjunktur innebar 25 procents arbetslöshet, ungefär samma som idag. Under 2007 låg siffran klart under tjugo procent.

Trots framgångarna ligger Sverige fortfarande i botten jämfört med andra EU-länder. Därför är det bra att Centerpartiet fortsätter att ta upp frågan. Med avstampsjobben tas steg i rätt riktning. De flesta västländer har olika sorters lärlingssystem som snabbt kan leda in ungdomarna på arbetsmarknaden.

Den ekonomiska forskningen ger ett brett stöd för sådana system. Tillsammans med anställningskostnader och uppsägningsregler rankas lärlingssystem som den viktigaste faktorn för att komma åt ungdomsarbetslöshet.

Samtidigt finns det många frågetecken kring Centerpartiets avstampsjobb. Framförallt saknas restriktioner som hindrar missbruk av den nya anställningsformen. Oseriösa arbetsgivare skulle kunna sätta avstampsjobben i system genom att enbart anställa ungdomar till rabatterat pris. När tolvmånadersgränsen närmar sig avskedas dem och nya ”lärlingar” kan tas in.

Av den anledningen är lärlingssystem i andra länder ofta behäftade med olika restriktioner, som att reglera hur många lärlingar företagen får anställa. Så undviks ett alltför frikostigt utnyttjande.

Centerpartiet har inom alliansen försökt ta initiativ till många reformer för att minska utanförskapet. Halverade arbetsgivaravgifter har gått igenom, däremot inte undantag från turordningsreglerna eller lärlingsanställningar av olika slag. Var för sig är det steg i rätt riktning, men sammantaget bidrar de till en oroväckande utveckling med alltfler undantag från de lagar som gäller för arbetsmarknaden. Nystartsjobb, HUS-avdrag, sänkta arbetsgivaravgifter med mera gör att undantagen snart är mer regel än undantag.

Tyvärr saknas det en politisk kraft som arbetar för mer omfattande förändringar av arbetsrätt och skattesystem. I stället försöker de politiska partierna minska de problem som finns genom att lappa och laga. Branscher som har det svårt kan man göra avdrag för och personer som är svåranställda subventioneras. Varje steg kan kännas välmotiverat men leder till en regeldjungel där staten via skattesystemet styr vad som produceras och konsumeras. Det är ingen önskvärd utveckling.

I förlängningen är även avstampsjobben ännu ett tecken på att arbetsmarknaden inte fungerar som den ska. Det är dessutom ett tecken på en politisk debatt där man vägrar gå till botten med de systemfel som stänger ute ungdomar och i stället lagstiftar om undantag och särregler. I längden är det ohållbart.

Erik Hultgren

Centerpressens Nyhetsbyrå

erik.i.hultgren@gmail.com

 

Mer läsning

Annons