Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Bollnäs till en ekokommun!

Annons

Vi Kristdemokrater har till kommunfullmäktige lämnat en motion om att göra Bollnäs till en ekokommun. I förslaget till beslut i kommunstyrelsen vill den rödgröna majoriteten bara anse motionen vara besvarad.

Varför vill inte den rödgröna majoriteten göra Bollnäs till ekokommun? Och hur i all världen kan det komma sig att det gröna Centerpartiet vägrar ställa sig bakom vår motion?

Vad är då Sveriges Ekokommuner, Sekom?

Jo, det är ett nätverk för kommuner som har ambitionen att verka för en hållbar utveckling och att tillsammans med andra kommuner dela erfarenheter och kunskap på miljöområdet.

För att Sveriges alla kommuner ska bli hållbara krävs att vi hjälps åt. Erfarenheter från andra kommuner som är medlemmar i Sekom är att föreningen är ett bra forum för erfarenhetsutbyte både för politiker och tjänstemän.

Sekom har beslutat om 12 gemensamma nyckeltal för att följa utvecklingen mot hållbarhet i medlemskommunerna. Som medlem får man stöd i arbetet med nyckeltalen och möjlighet att jämföra den egna kommunen med andra.

Bollnäs kommun uppfyller i praktiken redan grundkraven för ett medlemskap. Kostnaderna för ett medlemskap är försumbara. Uppföljningen av Agenda 21, lokala miljömål och klimatstrategin kan samordnas med de gröna nyckeltal som ska redovisas till föreningen.

Men den rödgröna majoriteten i Bollnäs vill inte.

Kan det möjligen bero på att motionen kom från fel håll? Stefan Permickels (S) sa en gång i en fullmäktigedebatt till mig att om vi kommer med ett bra förslag skulle han rösta ja till det.

Nu har du chansen, Stefan - rösta ja till vår motion i fullmäktige idag!

ANDERS BERGSTEN (KD)

Gruppledare kommunfullmäktige

Mer läsning

Annons