Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör allergironder i skolorna

Ett tips till Bollnäs kommun när det gäller allergiproblem i skolorna.

Gör som Ovanåkers kommun, en förebyggande och årlig allergirond i skolor och förskolor, där resultaten inrapporteras till kommunen.

Under allergironden ser man vilka allergier som förekommer bland elever och personal och hur miljön ser ut när det gäller luft, fukt, städning och inventarier. Man ser över om man i verksamheten planerar och informerar så att skolan och verksamheten hålls tillgänglig även för elever och personal med allergibesvär. Dessutom att skollunch och måltider inom fritidsverksamhet, ämnet hem- och konsumentkunskap och andra skolaktiviteter hanteras på ett tryggt och säkert sätt. Även barn med svåra födoämnesallergier har enligt skollagen rätt till kostnadsfri och näringsriktig skollunch.

På detta sätt har man kontroll över skolmiljön i ett allergiperspektiv och kan tidigt sätta in nödvändiga åtgärder. Vissa skolor har också regelbundna informationer om allergi riktade till de äldre eleverna. Dessa utförs av Unga allergiker och baseras på värdegrundsfrågor som tillgänglighet och likabehandling, något som varit mycket uppskattat. Sist men inte minst finns i Ovanåkers kommun en förebyggande handlingsplan, fastslagen av kommunfullmäktige, med många bra tips och riktlinjer för kommunala verksamheter. Sammantaget gör detta Ovanåker till en bra kommun att leva i för familjer där allergiproblem finns.

Astma- och allergiföreningen i Ovanåker genom Ann-Cristin Östling, ordförande, Maritha Sedvallson, skolombud för Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel