Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Good morning, Mr President

Klockan är 05 på morgonen och endast den amerikanske presidenten är vaken. I varje fall i min telefon, på Twitter, där jag är en av de 19 miljoner personer som följer Barack Obamas konto.

Annons

Och en av de 600 000 personer som också kan glädjas åt att bli följd tillbaka. Som om vi har något extra, jag och presidenten - trots att jag enligt amerikanska valtester borde rösta på en independent kandidat, med min republikanska syn på ekonomi och min demokratsyn på sociala frågor. Good morning, Mr President.

En annan president har också hittat till microbloggen. "I am delighted to join all of you on Twitter. Let's build Europe together!" var den första tweeten från EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barosso häromdagen. Kanske hade han inspirerats av den svenska utrikesministern, Carl Bildt, som använder sin Twitterkanal som en slags kombination mellan offentlig kommunikation från Sveriges Utrikesminister, och Calle Bildts personliga tankar.

En av ledarskribentskollegorna i norr, Anders Rönmark på Örnsköldsviks Allehanda, skrev för en tid sedan en läsvärd text om hur otydlig utrikesministerns framgångsresa i sociala medier är. Rönmark ger exempel på hur det faktiskt ser ut i dag när Sveriges officiella hällning ska förmedlas. När Etiopiens premiärminister avled för ett tag sedan lät utrikesdepartementets presschef meddela att utrikesministern skulle kommentera dödsfallet under tisdagsförmiddagen. Var det skulle ske? På Bildts blogg och Twitter.

Barosso, som läses av drygt 10 000 personer, har långt till Obamas 19 miljoner följare eller Bildts mer modesta 150 000. Men det är alltid en början. Slutar han skriva floskler om att bygga Europa tillsammans kan det till och med bli läsvärt. Skapa en öppenhet från kommissionen som verkligen vore önskvärd. Men låt oss slippa officiella uttalanden på Twitter och ingen annanstans. Åtminstone innan det är klarlagt juridiskt hur det ska diareföras.

Mer läsning

Annons