Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världstoppen var så nära i US Open

/
  • Ett sällsynt slag för
  • Ett sällsynt slag för
  • På lördagen spelade

På måndagen firade hon 29-årsdagen i Chicago.
Men bästa presenten gav Pernilla Lindberg sig själv på söndagen i Pennsylvania.
Med 67 slag lyfte hon till femte plats i majortävlingen US Open.
– Det har varit på gång ett tag, säger proffset från Bollnäs om sin karriärtopp, värd 1,4 miljoner kronor.

Annons

Såklart det finns kometer.

Det gör det ju alltid.

Inom damgolfen på LPGA-touren kommer de flesta numera från Sydkorea. 17-åriga debutanten In Gee Chun spurtade hem segern i US Open, ett slag före Amy Yang.

Men så finns det också stadiga raketer som lyfter lite långsammare, och av gedigen svensk kvalitet.

– Jag har en långsiktig plan för mitt spel, den följer jag varje vecka oavsett hur det går. Nu börjar det målmedvetna jobbet ge resultat också, säger "Pillan" Lindberg, som firar både framgång och födelsedag under några lediga dagar i Chicago.

Det som en present från pojkvännen och caddien Daniel Taylor.

– Det var en överraskning. Och det är ju alltid skoj att fylla år, men nu känns det såklart extra skoj, säger "Pillan" – som knappt haft en lugn stund sedan hon klev av banan i Lancaster som delad femma i US Open.

– Nä, jösses, telefonen har gått het hela tiden. Det har varit massor med dubbla gratulationer.

Det var hon ju värd efter karriärens (proffs sedan 2009) bästa och så vältajmade insats.

Toppformen har varit på väg den senaste tiden, och nu höll det hela vägen under fyra dagar med 70-70-70-67 slag (-3) på tuffa Lancaster.

– Härligt att få till det just på US Open, där banan alltid sätts upp extra lång och med extra tjock ruff, säger Lindberg.

Vad var nyckeln till framgången?

– Det långa spelet. Jag var tvåa i hela fältet från tee till green, bara In Gee Chun var bättre. Det är också något som jag jobbat hårt med. Normalt är puttningen min starkaste del, men den var inget extra alls den här veckan.

I Viasat Golf pratade expertkommentator Catrin Nilsmark om Pernilla Lindberg som allt mer tänkbar för ett wild card till höstens Solheim Cup i Tyskland (St. Leon-Rot).

Europakaptenen Carin Koch har fyra friplåtar att dela ut, och då handlar det i regel om spelare i form och inte sällan starka puttare.

– Alltså, visst finns Solheim Cup med i tankarna i bland, men mer som en sorts motivation. Jag har ju knappast någon chans att komma med på ranking, så det är bara att fokusera på det jag ska göra och se vad som händer, säger "Pillan" Lindberg.

Närmast väntar veckans LPGA-tävlingen i Sylvania, Ohio – det var där "Pillan" Lindberg förra året tog sin första topp 10-placering på USA-touren.

Och sedan är dags för nästa stora majorklassiker, British Open som i år spelas på Turnberry i Skottland. Det var just i British Open som "Pillan" hade sin tidigare bästa placering i en major, då som elva på St Andrews för två år sedan.

– Nu fick jag ett kvitto på jag klarar hantera den stora scenen också, nu vill jag ha mer av det, säger "Pillan" Lindberg – en mycket ambitiös profil under ständig utveckling.

Och väl värd sin plats i rampljuset.

Där har hon ofta fått slita på i skuggan av Anna Nordqvist och Caroline Hedwall – som båda missade cuten i US Open.

Mer läsning

Annons