Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Måste jobba med det mentala"

/
  • Gustav Wall, Bollnäs GK, hade en kämpig söndag i Skandia Riks-tävlingen hemma på Hårgabanan.

Det började så bra den första dagen – trots ömma ben och tryckande hetta.
Men sedan kom nerverna för Wilma Olsson, 15-årig golftalang från Alfta.
– Jag var så himla nervös, det är verkligen något jag måste jobba på, säger hon.

Annons

Under söndagen så dalade Wilma från fjärdeplats till niondeplats när Skandia Riks-touren fortsatte på Hårgabanan. Och besvikelsen bubblade fram.

– Det gick åt h..vete, jag slår för illa och puttar som en kärring. En riktig grisdag. Jag var på väg tillbaka på hål 16 och 17 med birdie på båda, men sedan följde jag upp med en trippelbogey, säger Wilma, som tappade fem placeringar efter lördagens fina spel.

– Det finns en del tuffa motståndare, jag hade väl kanske tionde bästa handikapp, och jag sänkte mig till 5,0 på lördagen som var den första tävlingen i mitt liv jag var riktigt nöjd efter tror jag.

Hennes resultatrad blev 78 – 77 – 82.

Nu åker hon tillbaka till Halmstad och golfgymnasiet där hon började för en vecka sedan. Där ska Wilma, bland annat, jobba med den mentala biten för att slippa uppleva fler nervösa söndagar som den här.

– Jag har så dålig skalle, men jag ska få en mental tränare på gymnasiet nu. Det är något jag verkligen måste jobba på. Jag blir sur på mig själv, på klubbor och boll. Allt. Så det kommer bli ett lyft för mig, säger Wilma.

I och med flytten till Halmstad så lämnar hon också sin tidigare tränare, Alfta-Edsbyns pro Fredrik Bertilsson, bakom sig. Kanske det enda negativa med att börja på golfgymnasiet.

– Han har hjälpt mig med allt, utan honom hade jag aldrig kommit så här långt. Han har hjälpt mig i två år och betytt väldigt mycket, säger Wilma.

En annan viktig källa till inspiration är Bollnäs GK:s LPGA-proffs Pernilla "Pillan" Lindberg, som visat att det faktiskt går att slå sig in i världseliten även som norrlänning.

– Det är skönt att ha henne som kommer härifrån att ta efter, hon har ju visat att det går att lyckas när man kommer härifrån. Jag hoppas också kunna komma in på något college och få flytta till USA, att kopiera "Pillans" väg. Det vore en dröm att leva på golfen, säger Wilma.

För övriga hälsingar gick det så där i helgens tävling. Bland damjuniorerna kom Ljusdals Wilma Andersson på en 17:e plats och för Hälsinglands herrjuniorer blev det Hudiksvalls Nils Jakobsson som blev ensam att slå sig in i topp 20.

Bollnäs GK fick mycket beröm för tävlingen och klubbens tävlingsledare Karl-Erik Jonsson sög åt sig.

– Det värmer, då kanske vi får chansen att få fler elittävlingar, för visst är det lite prestige att få en sån här tävling, säger han.

Mer läsning

Annons