Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför en historisk OS-start på onsdag – Pernilla Lindbergs långa golfresa från Bollnäs till Brasilien

På onsdag får Pernilla Lindberg en möjlighet att skriva historia när golfen gör comeback vid OS i Rio.
Det här är berättelsen om hur en lika energisk som målmedveten tjej från Bollnäs tog sig ända från villaområdet på Björktjära och via LPGA-touren till det olympiska rampljuset i Brasilien.
Den tar fart för 16 år sedan, vid foten av en störtloppsbacke ...

Annons

Det var dags för favoriten att köra sitt störtlopp vid JSM i Sunne.

Året var 2001.

Vid foten av backen ser en 15-årig Pernilla Lindberg hur allt går fel vid det stora hoppet.

– Hon bröt båda benen. Jag tog liften upp och lämnade tillbaka mitt startnummer. Den risken ville jag helt enkelt inte ta, jag visste ju vart jag var på väg, berättar Pernilla Lindberg, om en brytpunkt i livet.

Pernilla Lindberg vid Bollebacken, där hon körde hårt som ung alpin talang.

När hon vände den alpina talangen (den var betydande) ryggen hade hon just fått plats på landets enda golfgymnasium i Perstorp, och en vecka efter tävlingarna i Sunne skulle "Pillan" Lindberg åka till Italien på sitt första landslagsuppdrag i golf.

Det skulle komma fler. En strålande karriär hade just bara börjat.

Men den gedigna grunden lades långt tidigare.

Björktjära är ett stillsamt och välmående villaområde strax utanför Bollnäs centrum, och bara några långa drivar från skidbackarna på Bolleberget.

Där fanns idrotten närvarande från första stund i en aktiv familj med mamma Gunilla, pappa Jan och storebror Fredrik.

– Visst är det så, jag har haft de bästa förutsättningar. Jag var väl två-tre år när jag stod på skidor första gången, och något år senare fick jag min första kapade golfklubba. Jag dunkade på platsbollar hemma på gräsmattan, berättar "Pillan", som under flera år delade fokus på utförsåkningen vintertid och golfen under sommaren.

En tonårig

Det gick fort framåt på båda fronterna, men golfen gick allra bäst och tog alltmer plats.

Den knixiga och krävande skogs- och parkbanan på Hårga blev ett andra hem för den unga energiska talangen, som inte hade mycket tid över för annat.

Frida Forsman, gammal kompis och en av de vassare damerna i Bollnäs GK, minns hur "Pillan" gick sin egen bestämda väg. Det var särskilt tydligt under loven.

– När vi andra jobbade på somrarna, hängde på badplatser och golfade i bland så var "Pillan" på golfbanan hela tiden. Vi tog grönt kort samtidigt, men det var snart tydligt vem som hade den stora talangen. Jag har faktiskt den allra första autografen som hon fick skriva, jag var så säker på att "Pillan" skulle nå långt att jag absolut ville ha den. Och hon var så säker själv på framtiden, berättar 32-åriga Frida, i dag annonssäljare på MittMedia, och fortfarande en duktig amatörgolfare.

Hon var med i laget 2010 när lilla Bollnäs GK fick chansen att tampas med storklubbarna i elitserien – och Pernilla Lindberg gjorde avbrott i sin första proffssäsong för att komma hem och agera ankare.

– Det var ju starkt, men också typiskt för "Pillan". Hon har ett så stort hjärta för klubben, det märks hela tiden att hon har koll på allt via sociala media och så, säger Forsman.

Läs mer: Tog sig tid för talanger på hembesök

Unga talanger från Bollnäs GK på väg till  Enköping 1999.Från vänster; Magnus Andersson (numera Demervall), Pernilla Lindberg, Frida Forsman och  Erika Persson. Och en känd clown.

En särskilt viktig vägvisare under de tidiga åren var pappa Jan, själv golfare av elitklass som veteran. Han spelade flera år på seniortouren, och gjorde även en del större internationella tävlingar.

Och en 11-12-årig "Pillan" fick hänga med.

– Det var såklart en grymt viktig erfarenhet. Vi hade ett deal, pappa och jag. Om jag gick caddie åt honom under tävlingen fick jag vara med och spela inspelsvarvet. Det var väldigt skoj att packa bagen och flyga till olika platser, och jag blev lite av en maskot på den touren, berättar "Pillan" om de första glimtarna av sitt framtida yrkesliv.

Läs mer: Firade 30 år med OS-biljett

Pappa Jan minns att han tidigt såg dotterns talang.

– Jag kunde se, och höra, hur hon träffade bollen. Där hade hon en naturlig känsla, men hur långt det skulle bära var svårare att veta. Det var upp till henne själv, säger Jan Lindberg,

– Hon fick sin första golfklubba i femårs present. Detvar en avkortad järnfemma som nyttjades flitigt på tomten i hårda matcher med mig. Tävlingsinstinkten fanns där redan då. Lugnast för alla var att jag förlorade, säger Lindberg, mångårig ordförande i Bollnäs GK.

En talang på väg ut i världen med bestämda steg och kursen klar.

Dessutom en mäkta stolt pappa som, tillsammans med hustrun Gunilla, ofta åker ut i världen och följer dottern på plats.

Men till Rio kommer bara storebror Fredrik.

– Det blev ju klart ganska sent, och när vi kollade upp det var det hiskeliga priser på hotellrum. Så vi följer henne hemma i TV-soffan den här gången, säger mamma Gunilla.

Gymnasietiden i Perstorp var viktig. Som en av bara fyra elever i sin årskull fick Pernilla Lindberg den bästa uppbackning för att förvalta och utveckla sin talang.

Hon har fortfarande kontakt med Hans Larsson, tränare på gymnasiet.

Men "Pillan" hade samtidigt fokus även på skolarbetet.

– Så har det varit hela tiden, och det har jag med mig hemifrån. Det var aldrig okej att slarva med läxor och skolan för att träna golf, berättar "Pillan" som gick ut Naturlinjen med högsta betyg.

Samma mönster skulle upprepa sig när det var dags att ta det stora klivet över Atlanten, till Stillwater och några framgångsrika collegeår på Oklahoma State.

"Pillan" slog nya skolrekord på banan, och gick ut med höga betyg i International Buisness.

– Det har varit en viktig trygghet, att ha en utbildning att falla tillbaka på om nu golfen inte skulle fungera som mitt yrke.

Men den långsiktiga planen skulle visa sig fungera, som den egentligen alltid har gjort under en karriär på relativ räls.

Under amatörtiden visade "Pillan" även utanför collegebanorna att hon var av det rätta virket. Inte minst med guldet vid lag-VM i Australien 2008, då tillsammans med Anna Nordqvist och Caroline Hedwall i det sannolikt bästa svenska damlaget någonsin.

Efter att vässat spelet och fått erfarenhet på en en undertour till LPGA, var Pernilla Lindberg på hösten 2009 redo att försöka ta det stora kvalklivet in på de stora tourerna.

Ett nog så tufft uppdrag, där många känner sig manande med betydligt färre klarar att komma över den tröskeln.

Det blev några häftiga veckor.

Året var 2008. Pernilla Lindberg hade just varit med och ta guld i lag-VM och såg fram emot sina första yrkesmässiga steg på Duramed Future Tour, en undertour till LPGA.

Den sjunde december kunde "Pillan" – med två slags marginal – fixa kortet till LPGA-touren efter några tuffa kvalrundor i Daytona Beach.

Och bara en dryg vecka senare – i regnrusk och stormvindar – höll hon hela vägen i La Manga och var spelklar även på Europatouren.

En bedrift som gav Pernilla Lindberg Hälsingeguldet det året.

– Just då kändes det mer som jag bara gjorde det jag skulle göra. Men när jag nu ser tillbaka på de kvaltävlingarna är jag faktiskt ganska imponerad av mig själv. Det är en tuff tröskel, och det är många som får försöka flera gånger.

Läs mer: En HIO i Turkiet

Det är också många som ramlar utanför ramen snabbt nog.

Det är en tuff arbetsplats, och det gäller att snabbt visa resultat och skaffa sig erfarenheter för en möjlighet att etablera sig i den stenhårda konkurrensen på högsta nivå i en världssport.

"Pillan" rivstartade med en andraplats i sin första Europatourtävling i Nya Zeeland, det efter en briljant sista runda på 63 slag.

Pernilla Lindberg från Bollnäs hade kommit för att stanna.

I dag är "Pillan", som fyllde 30 år tidigare i sommar, etablerad som en stabil profil strax under världstoppen på LPGA-touren.

Under sina fem proffsår har hon hela tiden tagit kliv framåt, i sin egen takt.

Och det utan att bekymra sig över de unga kometer som exploderar bland stjärnorna direkt, på senare år särskilt från den subtropiska plantskolan i Sydkorea.

Läs mer: Nära ta plats i Solheim cup

– Alltså, det är bara något som inspirerar mig att träna ännu hårdare. Jag gör det på mitt sätt, och det har ju funkat ganska bra. Jag tror nästan jag kan ha en unik stigande kurva på pengalistan, som är den av alla listor som räknas mest, säger Pernilla Lindberg, som under sina drygt fem säsonger somm proffs tjänat drygt 13,5 miljoner kronor på sitt kringflackande jobb.

Den första fulla säsongen var det hårda läroåret, men även då med en inkomst på drygt 750 000 kronor.

Sedan har det stigit för varje år, 2014 gav nära tre miljoner inspelade kronor och förra året blev det nära 3,6 miljoner kronor.

Men den där åtråvärda första segern gäckar henne fortfarande.

Läs mer: På rätt spår efter seg period

En elfte plats i British Open 2013 smäller högt i Pernilla Lindbergs karriär.

Det har varit nära flera gånger, inte minst i majortävlingar har "Pillan" Lindberg flera gånger visat att den stora triumfen finns inom räckhåll. Allra främst finns här en elfte plats i British Open 2013 och än mer meriterande var fjolårets femteplats i US Open.

– Jag känner mig inte stressad av det där, inte så jag medvetet jagar en seger i varje tävling. Om jag bara fortsätter att göra rätt saker och lära av mina misstag, då räknar jag också med att den kommer till mig...till slut, säger den alltid lika metodiska "Pillan", hela tiden med ett öga på den långsiktiga planen.

Ett talande exempel är hur relationen med sambon Daniel Taylor kom att utvecklas.

Pernilla Lindberg träffade den engelska caddien vid några gympass tidigt i karriären, och redan där tändes en gnista. Men den fick hållas på sparlåga, "Pillan" hade sin plan.

– Daniel hörde av sig när jag letade en caddie, men då gick jag på rådet från Annika Sörenstams caddie och valde att spela med rutinerade Mark Scott, som då hade gått på Lotta Neumanns bag i 17 år.

Sedan fyra år tillbaka är engelsmannen Daniel Taylor både caddie och sambo.

Men att flyga en amerikansk caddie till Europa under de första åren med dubbla tourer, det blev väldigt dyrt.

– Daniel ställde upp där, och det funkade så bra och gav fina resultat. Nu har han varit min caddie i fyra år, ungefär lika länge som vi har bott tillsammans, berättar Pernilla Lindberg, som har några månader om året hemma i Orlando, Florida.

– Om det inte vore för golfen skulle jag nog aldrig bo där. Det är dety bästa just nu med nära till gym, golfbana och inte minst flygplatsen. Det är en ganska viktig faktor i mitt liv. Men det så är det ju den här fuktiga värmen, jag kan inte vänja mig riktigt med den. Jag gillar torr värme.

Bättre och bättre för varje år,

Under de första åren på tourerna stod Pernilla Lindberg i skuggan av de svenska stjärnorna Anna Nordqvist, Torshälla, och Caroline Hedwall, Barsebäck.

Men när "Carro" Hedwall, en gång stor hjälte i med storslam i Solheim cup, tappat rejält i slagkraft under en lång svacka har "Pillan" Lindberg klivit fram som klar svensk tvåa efter Nordqvist på världsrankingen. I dag ligger Anna Nordqvist på elfte plats, "Pillan" är 98:a och Hedwall har slirat till plats 200.

Läs mer: Wilma från Edsbyn i "Pillans" spår

Med detta var det också tidigt givet att Pernilla Lindberg skulle följa med Anna Nordqvist till Rio och den första olympiska golftävlingen på 112 år.

Där är "Pillan" nu på plats, med sitt soliga smil och sin sköna optimism inför en unik upplevelse och nya möjligheter i ett begränsat startfält.

Pernilla Lindberg på berömd topp i Rio. Frågan är om OS-golfen också blir en höjdare.

Pernilla Lindberg är laddad med positiv energi, genererad av en okuvlig ambition att bli bättre och bäst.

Inte för att det var absolut nödvändigt, mer därför att hon kunde bestämma sig för just det.

Pernilla Lindberg är något så sällsynt som ett världsess från Hälsingland.

Läs mer: Nominerad för andra Hälsingeguldet

Men golf är nu ingen bred och engagerande folksport på vår nordliga breddgrad, det är inte särdeles många som verkligen förstår klassen hos 30-åringen från Bollnäs.

Kanske krävs det en stor seger för att göra glansen tydlig.

”Pillan” har haft den inom räckhåll några gånger, och visat att kapaciteten finns där.

Kanske kan den målmedvetna svenska modellen räcka hela vägen i Rio.

Chansen – den finns alltid där för en av Hälsinglands absolut främsta i modern tid.

Pernilla Lindberg med pappa Jan, vägvisare under de tidiga åren på golfbanan.

Fem viktiga personer i "Pillans" karriär

Mamma och pappa: "De väckte mitt intresse, och jag växte verkligen upp i en golffamilj. De har alltid stöttat mig och att få gå caddie åt pappa som tolvåring gav en värdefull rivstart"

Hans Larsson, tränare på golfgymnasiet i Perstorp (numera Helsingborg): "Min första riktiga och viktiga tränare. Vi fortsatte samarbeta även när jag gick på college och de första åren på touren. Vi har fortfarande bra kontakt, och träffades senast på US Open i år."

Patrik Jonsson, landslagstränare: "Han är huvudtränare i teamet som hjälper oss i OS-satsningen, och vi har trappat upp samarbetet. Han har hjälpt mig bli bättre i alla bitar i spelet."

Azahara Munoz, bästa tourkompis: " Hon är ett år yngre, men vi har liksom alltid gått sida vid sida. Vi spelade samma tävlingar som amatörer, kvalade in samtidigt och de första åren på touren reste vi och bodde ihop. Vi var med i Marbella i vintras när hon gifte sig med en engelsman och gammal bekant till Daniel."

Azahara Munoz från Spanien är sedan starten bästa tourkompisen.

Mer läsning

Annons