Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter regn kom golfen

/

Första dagen av golfveckan regnade bort.
Men när Sörfjärdens Golfklubb väl drog i gång var banorna i bra skick.
– Det vore kul med över 600 starter, säger klubbchefen Niklas Dahlgren.

Annons

Golfveckan i Sörfjärden skulle egentligen ha börjat i söndags. Men redan dagar innan starten bestämdes det att tävlingen skulle skjutas upp till på söndag.

Regnet var för kraftigt.

– Banarbetarna började jobba kvart i tre i natt (natten till måndag) för att få banan i perfekt skick, berättar Stina Wedin från Sörfjärdens GK.

Klubbchefen Niklas Dahlgren var glad över måndagens uppehållsväder och tävlingarna drog i gång.

– Förra året hade vi drygt 500 starter, det vore kul med över 600 i år. Det är par- och lagtävlingarna som drar mest folk, säger Niklas Dahlgren.

Alla tävlingar under golfveckan, utom en, spelas just i par eller lag.

– Det har ändrats markant under senare år. För 20 år sedan var golfveckorna nästan bara singeltävlingar. Nu ser folk lagspel som något man inte gör till vardags och en social grej som är rolig.

Första dagen spelades en ovanlig spelform som kallas Irish Rumble.

– Den har vi aldrig kört tidigare och jag tror inte att det är så många klubbar som har den på sin golfvecka. Det är en tävling där man spelar i fyramannalag. Första hålen räknar man bara det bästa resultatet, hålen därpå de två bästa, hålen därpå de tre bästa och på sista hålet räknar man alla resultaten, förklarar Niklas Dahlgren.

Veckans höjdpunkt blir annars fyrmanna-scramble på lördag, det som skulle varit den avslutande tävlingen om det inte varit för att den första tävlingen regnade bort och nu hamnar sist, dagen efter.

– Det blir den största tävlingen. Det är lite standard att ha med den på golfveckan för den är så populär.

Niklas Dahlgren är nöjd över klubbens uppgång, sedan Gnarpsbadens GK gick i konkurs 2013 och Sörfjärdens GK startades upp. Bland annat har klubbens juniorverksamhet ökat, där man nu har 40-50 spelare i regelbunden träning.

– I fjol kom vi i gång sent och förlorade några månader och därmed många medlemmar. Men de har vi fått tillbaka nu och banan är bättre så det har hänt mycket de senaste två åren, säger han.

Klubben har också ingått ett samarbete med Sundsvalls Golfklubb och Öjestrands Golfklubb i Njurunda. Det innebär att medlemmarna på dessa klubbar också kommer och spelar i Sörfjärden.

Vad gäller golfintresset generellt i Sverige ser Niklas Dahlgren en positiv trend.

– Toppen var runt 2003-2004 och sedan dess har det varit en nedgång. Men sedan i fjol pekar det uppåt igen och trenden verkar hålla i sig, säger han.

Mer läsning

Annons