Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Golf året om i Söderhamn

När flera idrotter jagar inomhushallar löser Sören Valdhav situationen för spelsuktande golfare. I simulerad banmiljö kan premiären ske i kallaste januari.

Smack!

Sören Valdhav klipper till med en svartfärgad monsterdriver. Både sving och bollbana ser riktigt bra ut med tanke på att det är så tidigt på golfsäsongen och att snödrivorna fortfarande delvis dominerar stadsbilden.

Golfutslaget äger rum i Golfhallen i Söderhamn. Där, på Björnängeområdet på väster och en rejäl järnfemma från Söderhamns golfklubbs korthålsbana intill Resecentrum, växer en ny samlingsplats för golfare upp.

Där ska alla golfare som redan tidigt på säsongen brukar börja fingra på klubborna i källarförrådet få leva ut sina våta drömmar med hela klubbrepertoaren i simulerad golfmiljö: praktfulla utslag i kombination med känsliga inspel och puttar.

– Jag har tänkt länge på att bygga en anläggning med en golfsimulator, men det har inte blivit av. Så, en natt för ett par, tre veckor sedan, drömde jag om att göra det här och då bestämde jag mig för att genomföra det, säger Sören Valdhav som under en lunchträff fick kännedom om de tomma industrilokalerna.

Hela golfsimulatorgrejen bygger på den senaste tekniken. Några av världens främsta golfbanor har översatts till datormiljö och ger därför spelaren känslan av att stå på exempelvis en amerikansk skogs- och parkbana.

Spelaren plockar helt enkelt fram den klubba som är bäst lämpad för hålets beskaffenheter, knappar in klubbvalet på datorn, peggar upp och klipper till.

– Sedan läser sensorerna här av vilken ingångs- och utgångsvinkel du har på bollen och hur bollträffen är, säger Sören Valdhav och pekar på den högelektroniska tee-mattan.

Sedan bär bollen i väg i den simulerade golfmiljön och landar där spelaren är förtjänt av att få nästa slag. Där läser spelaren av avståndet till flaggan, gör ett nytt klubbval, knappar in det i datorn och klipper till, för att slutligen nå greenen.

 

Precis som riktig golf utomhus, alltså?

– Ja, det kan man säga.

Golfhallen innehåller två utslagsplatser. På varje plats kan två banor väljas, dels en ökenbana, dels en skogs- och parkbana.

– Men det finns ett paket om ytterligare 30 banor att köpa, säger Sören Valdhav som väljer att smyga igång i begränsad omfattning men inte utesluter mer satsningar i de rejäla utrymmena.

På fredag peggar första spelare upp för en rekordtidig golfpremiär i Söderhamn.