Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda hjärtan på vintermarknad

Mode, hantverk och en insats för hjärtat. Losbornas vintervecka avslutades med en helt ny marknad vid hälsingegården Lundbergs.

Annons

Sigrid Geijtenbeek har drivit hälsingegården, tillsammans med sin familj, sedan 2007. Hon är eldsjälen bakom söndagens vintermarknad.

– Det hade kunnat vara lite mindre blåsigt men det går jättebra. Hundspannet blev dock inställt eftersom det inte finns någon snö.

Vid ett marknadsstånd såldes bröd och bakelser som byborna bakat. Pengarna från försäljningen samlas in för att köpa in hjärtstartare. Fler aktiviteter under veckan har också genererat några slantar.

– Många från byn har bakat. Vi har inte så många hjärtstartare och det behövs fler. Vi har inte hunnit räknat hur mycket pengar som har samlats in än, berättar Sigrid Geijtenbeek.

Hantverkare från Dalarna, samt några lokala från Edsbyn, Fågelsjö och Korskrogen fick chans att visa upp sina alster. Bland utbudet fanns ostar, hattar, kläder samt skinn- och ullhantverk.

Hobbymodisten och sömmerskan Lilian Lindholm, från Sjöändan i Fågelsjö, bjöd besökarna på skratt och stiltips.

– Jag brukar åka till Rättvik för att sälja där men nu var det några år sedan. Det är ju det där med tiden. Jag är visserligen pensionär men med tre barnbarn som bor långväga hinns det inte med, säger hon.

På söndagen hade hon med sig egna hantverk samt några hattar som hon lånat av en modist. Lilian Lindholm tycker att hatten är ett stiligt sätt att värma hjässan på.

– Ser man på tv så är det många ungdomar som har börjat använda hatt.

Inne i vardagsrummet i hälsingegården Lundbergs spelades visor på gitarr och dragspel. Jonas Söderlund sjöng Fred Åkerströms låt "Jag ger dig min morgon". Han ackompanjeras av Daniel Eriksson på gitarr samt Åke Persson på dragspel. Kerstin Grejs körade i bakgrunden.

Loosveckan hålls varje sommar. Det är i år första gången den anordnas även under vintertid.

Loos bygdegård står som samordnare och olika aktörer har hållit i aktiviteterna. Musik i vinterkväll, skoterträff, Loosbio i gruvan och Räddningstjänstens dag är några av de arrangemang som anordnats i byn under sportlovsveckan.

Sigrid Geijtenbeek hoppas att vintermarknaden kommer att bli ett återkommande tema.

– Det skulle vara kul att ha den varje år. Och jag hoppas att fler får upp ögonen för den då, säger hon.