Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda grannar som bara vill väl

/

Kristdemokrater är goda grannar. De tycker att människor ska ta hand om varandra. Deras barn är väluppfostrade och deras fritid fylld med trevliga aktiviteter för hela familjen. I Kristdemokraternas valmanifest, som presenterades under måndagen, konstateras att familjen är den viktigaste gemenskapen, men att livet skulle bli bra fattigt utan kören, fackföreningen och församlingen.

Annons

Det är svårt att protestera. Livet skulle onekligen bli fattigare utan sociala sammanhang. Och oberoende av hur den ser ut och definieras i det enskilda fallet är familjen ofta den viktigaste gemenskapen.

Mycket Kristdemokraterna tycker är vettigt och sunt förnuft. Det är bra att spara pengar, eftersom en sparad slant ger trygghet både i vardagen och i livskriser. Det är bra att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare, eftersom deras skatt blir lägre då.

En parboendegaranti, som sedan tidigare drivs av Folkpartiet i allmänhet och FP-riksdagsledamoten Barbro Westerholm i synnerhet, vill KD också ha. Det är vettigt, liksom en bostadstilläggshöjning för dem med låga pensioner.

Ja, KD är ett vettigt och vänligt parti. I valmanifestet presenteras hela 89 exempel på detta. För att också andra än Kristdemokrater ska vara vänliga mot varandra vill partiet förbjuda "deltagande i och stöd till" rasistiska organisationer. Det gamla förslaget om en civilkuragelag dammas av "för att tydliggöra vårt medmänskliga ansvar". Vad det rent lagtekniskt skulle innebära specificerar man inte. Utifrån tidigare KD-utspel kan dock slutsatsen dras att den som inte ingriper mot brott ska kunna dömas.

Visst är man en liten lort om man inte hjälper den som blir slagen – men i vissa lägen innebär ingripande fara för liv och hälsa.

Skulle Göran Hägglund verkligen vilja (att alla medborgare har en plikt att) leka Stålmannen i sådana situationer? Det verkar onekligen så. Och i Kristdemokraternas Sverige ska det alltså vara förbjudet att vara rasist. Nej till elakheter, och ja till sånt som är snällt.

Vårdnadsbidraget trumfar det kommunala självstyret, och ska tillhandahållas i alla kommuner om KD får bestämma. 6 000 kronor i månaden ska man få för att stanna hemma med telningarna. Tänk så trevligt - ingen stress till jobb och dagis, utan istället skogspromenader, trolldeg och äppelpaj. Om KD får bestämma har alla rätt att leva ett äkta Hollywoodskt 1950-talsliv. Hittills har vårdnadsbidraget huvudsakligen tagits ut av segregerade kvinnor i utanförskapsområden, men verklighetens folk låter sig inte skrämmas av verkligheten.

Kristdemokraterna är de godaste av alla goda grannar. Om du glömt måla staketet är de så vänliga att de påminner dig. Behöver du hjälp att hålla gräsmattan i ett för grannskapet godtagbart skick? Genast är Kristdemokraterna där och lånar ut gräsklipparen.

Ida Thulin

Mer läsning

Annons