Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda framtidsutsikter för volasdan

Rolf Samuelsson har ställt frågan om huruvida volasdan på sikt kommer att upphöra därför att det inte finns människor kvar som kan hantverket.

Tyvärr är det så, att en del av den hantverkskunskap vi med stolthet visat upp under åren har försvunnit. Vissa unika kunskaper följer utövaren i graven, vilket i sig är en förlust för vårt kulturarv. Tanken med volasdan är dock inte att den ska vara statisk – ibland försvinner någon syssla, men det dyker också upp nya.

Inom Ovanåkers hembygdsförening lägger vi hela året ner arbete på att nyrekrytera hantverkare, detta för att visa en mångfald av kunnande.

Det gamla bondesamhällets tradition att lära ut livsnödvändiga kunskaper gick på ett naturligt sätt från far till son och från mor till dotter. I dag ser det inte längre ut på det sättet. Att aktivt ta sig tid att lära ut, eller att ta åt sig kunskaper måste läggas in i veckoschemat, vare sig det sker inom familjen, via studiecirkel eller en hantverksutbildning. Det är med glädje vi ser att så många ungdomar troget sluter upp varje år för att visa sina färdigheter! Detta säkrar volasdans fortlevnad en lång tid framöver!

Ett aktivt förnyelsearbete pågår runt volasdan och vi är stolta över en publiksiffra som ökat med 20 procent denna sommar. Med detta i ryggen känns det oerhört inspirerande att jobba vidare för att visa vår historia för en publik långt in i framtiden!

Om just du som läser detta har kunnande i ett utdöende hantverk, hör gärna av dig till oss! Vi vill gärna vara ett forum för kunskapsförmedling!

Volasdagskommittén

genom Christina Norgren Arnesson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel