Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God man misstänks ha förskingrat nära 113 000 kronor från kvinna han skulle hjälpa

Brottet ska ha pågått i fem års tid. Nu anklagas mannen för att ha använt kvinnans pengar för egen del och haft en tidningsprenumeration i hennes namn.

En person som inte klarar av att ta hand om sin egendom eller bevaka sina rättigheter, kan få hjälp och stöd av en god man.

En man i Hudiksvalls kommun var god man för en kvinna som han skulle hjälpa. I stället använde han klientens pengar till sig själv.

Det hävdar åklagaren som nu åtalar mannen för grov förskingring medelst urkundsförfalskning.

Läs om en annan god man i Hudiksvalls kommun: Förskingrade från fyra klienter

Brottet ska ha pågått under fem års tid, enligt åtalet. Under den perioden ska mannen ha tagit ut cirka 95 000 kronor från kvinnans bankkonto.

Dessutom ska han ha låtit henne betala en prenumeration på Hudiksvalls tidning, trots att hon själv inte ska ha fått tidningen. Det hela upptäcktes när kvinnan fick en påminnelse på en räkning för prenumerationen.

Efter det polisanmäldes han av Hudiksvalls kommun.

Åklagaren hävdar också att mannen för att dölja sitt fiffel, ska ha förfalskat namnteckningar, så att det såg ut som om han hade överlämnat kontanter till personal på boendet där kvinnan bodde.

Totalt handlar det enligt åtalet om cirka 113 000 kronor som mannen ska ha använt för egen del. Åklagaren anser att brottet är grovt, både för att han som god man systematiskt utnyttjat kvinnans skyddslösa ställning och för att han använt sig av falska och vilseledande kvittenser i redovisningen.

Läs även: God man satsade klientens pengar på spel

Som alternativ brottsrubricering anger åklagaren grov trolöshet mot huvudman medelst urkundsförfalskning.

Mannen nekar till de brottsrubriceringar som han anklagas för. När det gäller tidningsprenumerationen har han sagt till polisen att han till en början läste tidningen högt för kvinnan, men att han slutade med det. Han fortsatte att få den hem till sin bostad trots att den betalades med kvinnans pengar. Efter att han konfronterades betalade han tillbaka nära 17 000 kronor till kvinnan, för prenumerationen.

Han har också medgett i polisförhör att han själv skrev på personalens namnteckningar på kvitton, för att det skulle se bättre ut i redovisningen.

Anklagelserna mot mannen ska tas upp i Hudiksvalls tingsrätt. Flera personer väntas vittna i den kommande rättegången, bland annat om de kvittenser som lämnats in till överförmyndarnämnden i Hudiksvalls kommun.

Läs även: Chef förskingrade kvarts miljon från jobbet

Läs även: Ny enhet ska minska bristen på gode män