Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm Madonna, här kommer esteteleverna

Precis som de riktiga proffsen håller esteteleverna på gymnasiesärskolan i Bollnäs på att spela in en musikvideo som är en del av en stor föreställning.
Bakom idén står Bollnässonen Johan Söderberg, som fått en Guldbagge och jobbat med Madonna, ni vet.

Det är full aktivitet på fjärde våningen i en av de många fastigheterna på Heden i Bollnäs. Det är där Höghammarskolans estetelever huserar.

Hela veckan har de övat för att sedan ställa sig framför kameran ännu en gång.

- Det kan vara hårt att leva, leva. Ibland så gråter man, gråter man, rappar de samstämt.

Anders Skogh, en av lärarna på estetprogrammet, berättar att det är tron som stått i fokus under hela läsåret och att eleverna på olika sätt fått ge uttryck för vad det innebär för dem och för andra.

De har sjungit, dansat, skrivit och gett uttryck i färg och form. Och nu har allting resulterat i en stor föreställning som ska hållas inför publik i juni.

Det är också då den superhäftiga musikvideon som de spelar in just nu kommer att visas.

Bakom manuset står Saari Nord som både ville ha in kärlek och svek i handlingen.

- Jag satte mig ner med en av lärarna som gav mig vissa idéer. Men det mesta har kommit från min egen fantasi, berättar hon.

Saari som sprakar av både färger och energi berättar att hon älskar att dansa och sjunga och att hon helst av allt vill jobba som danslärare när hon slutat skolan. Att arbeta med ungdomar skulle inte heller vara helt fel. Eller som musiklärare...

- Jag vill jobba med så mycket, ibland har jag lite svårt att bestämma mig. Har du träffat pappa förresten, undrar hon plötsligt.

Pappa, det är Johan Söderberg, får vi veta. Bollnässonen som började som musiker för att senare koncentrera sig på kortfilm, filmklippning och arbetar nu även som konstnärlig professor i ämnet audiovisuell design på Högskolan i Dalarna.

Hur är det man brukar säga – äpplet faller inte långt från trädet – det konstärliga verkar i varje fall gå i arv.

Egentligen är inspelningen av musikvideon Johan Söderbergs idé och den här veckan befinner han sig mycket riktigt på gymnasiesärskolan i Bollnäs.

När man ser glädjen i hans ögon verkar esteteleverna slå ut både Madonna, Robbie Williams och Barack Obama som han samarbetat med.

- De är hur sköna och hur duktiga som helst. Dessutom får jag ju tillbringa en hel vecka med min dotter, säger han med ett leende.

Johan berättar att det är hans jobb att få ner ungefär två och en halv timmes filminspelning till en musikvideo på tre minuter. Då får man inte vara allt för sentimental eller blödig. Det viktiga är att samtliga elever finns med, förklarar han.

En tjej som gärna vill vara med är Helena Magnusson från Hudiksvall. Oblygt poserar hon för fotografen och ler ett varmt, brett leende.

- Det är jättekul att spela in en musikvideo. Jag är med och sjunger i refrängen och så dansar jag lite också, säger hon.

Det är också det som är lite av avsikten med gymnasiesärskolans estetiska program. Här ska självförtroendet växa och istället för att stå på sidan och se på får de stå i centrum. Alla och envar.

- Det är så roligt att gå här, själv ska jag spela en cool kille i den stora föreställningen, berättar Albin Hogare som kommer från Vemån i Härjedalen.

Troligen blir det lite sång och dans också.

Men innan det är dags för den stora dagen ska de ha hunnit med att fixa scenografin och byggt klar all rekvisita. Med lite hjälp av lärarna fixar de allting själva.

"Låt min kropp kännas lätt och mjuk

En känsla av att få sväva fram

Jag tar mej fram på svåra stigar

Låt mej få känna mej fri och lycklig här och nu

för här står du och jag, så låt mej leva mitt liv

För det är det jag vill"

Det är så de sjunger i sin alldeles egna rapplåt. Och det är nog så de kommer att gå ut den dag de är färdiga med sin utbildning på Heden.