Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte Voltaires bevingade ord

Tycker Lennart Gunhamre att Lars Vilks skall utöva självcensur? undrar Bo Gullefors.

Av Gunhamres insändare ( 23/4 ) får man lätt uppfattningen att han räknar sig till de andrahandskränkta, det vill säga som känner sig kränkta för andras räkning. Han påpekar det självklara att också Lars Vilks har ett ansvar. Visst, vi alla har ansvar för vad vi uttrycker i ord och bild. Det gäller även Vilks.

Lisa Magnussons ledare (16/4) försöker inte alls befria Vilks från detta ansvar. Om detta finns ingenting i ledaren! Förstår inte hur Gunhamre har läst den och inte heller hans upprördhet. Att han inget har till övers för Vilks och hans konstnärskap framgår tydligt, men bedömning och uppskattning av konst är väldigt individuell och varierar över tid och rum.

Menar Gunhamre att Vilks ska utöva självcensur? Om konstnärer och författare börjar censurera sig själva är det ett långt större hot mot yttrandefriheten än något annat. Då har islamisterna definitivt vunnit! Varför skulle just islam och profeten Muhammed vara så upphöjda att man inte får göra satir eller karikatyrer av dem? Man kan inte göra undantag för islam!

Voltaire tillskrivs orden: ”Jag delar inte dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.” Är det inte just det som yttrandefriheten handlar om? Även det som upprör och det man ogillar måste få kunna uttryckas i ord och bild. Gränsen kan inte sättas vid den som är mest lättkränkt!

Bo Gullefors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel