Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte restvärmen!

Få har nog missat att det finns en Energikommission. Däremot verkar både dem som ingår i kommissionen och de flesta debattörer ha missat att energi är mer än elektricitet, skriver Stig Nilsson, Industrigruppen Återvunnen Energi.

Ett område som knappast berörs alls i kommissionens arbete är värmemarknaden och dess koppling till elmarknaden. Elproduktionen från avfalls- och biokraftvärmen är nu ungefär lika stor som vindkraften, och byggs ut ytterligare med stöd av elcertifikat och i skydd av fjärrvärmemonopolet. Men när det byggs kraftvärme nära industri försvåras möjligheterna att ta tillvara industrins restvärme. Det finns således en tydlig koppling mellan ny elproduktion och möjligheterna att ta tillvara den utsläppsfria restvärmen från industrin.

I de rapporter som gjorts för Energikommissionen beskrivs värmemarknaden som självklar. Att det finns konkurrens mellan kraftvärme och restvärme nämns inte. Här måste Energikommissionen se upp så den inte bidrar till ett enormt energislöseri. Industrin skulle kunna leverera minst dubbelt så mycket värme som idag, men nuvarande reglering ger fjärrvärmeföretagen veto mot externa värmeproducenter.

Det borde åtminstone vara självklart att Industrier med restvärmen skulle få en ärlig chans att konkurrera med monopolet och kunna få sälja sin restvärme till fjärrvärmenäten. Det skulle ge minskade utsläpp, öka svensk industris konkurrenskraft och därmed ge säkrare jobb. Inte minst skulle det göra den miljövänliga fjärrvärmen attraktivare.

Stig Nilsson

ordförande Industrigruppen Återvunnen Energi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel