Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte Eston Kohver


Du säger säkert vem då, eftersom 44-årige Eston Kohvers öde fått relativt liten uppmärksamhet i svenska medier. Historien är som hämtat ur en spionroman, men det är bister verklighet.

Annons

Du säger säkert vem då, eftersom 44-årige Eston Kohvers öde fått relativt liten uppmärksamhet i svenska medier. Historien är som hämtat ur en spionroman, men det är bister verklighet.

Den 5:e september i fjol var Kohver på tjänsteuppdrag för den estniska säkerhetstjänsten, platsen var åtta kilometer norr om gränspasseringen i Luhamaa. Han var utrustad med sin tjänstepistol, inspelningsutrustning och 5000 rubel för att möta en potentiell informatör vid gränsen. Informatören påstods ha uppgifter om smuggling och korruption i gränsområdet.

Det hela var dock en fälla. Med hjälp av rökgranater och störningsutrustning för radio slog FSB, KGB:s arvtagare, till innan Kohvers understöd hann reagera. Ryssarna korsade gränsen och plockade med sig esten enligt det gränsprotokoll som upprättades efteråt av estniska och ryska gränsvakter.

Nio månader senare sitter Eston Kohver fortfarande fängslad och rättegång pågår just nu i Pskov. En tid satt även Kohver i det ökända fängelset Lefortovo i Moskva.

Ironiskt nog är Kohver anklagad för att ha korsat gränsen olagligt och inte haft tillstånd för att transportera vapen. Spioneri finns också med i anklagelseakten. Döms han väntar upp till 20 års fängelse. Trots starka protester från Estland, EU och USA om att Ryssland brutit mot internationella lagar, och krav om omedelbart frisläppande, så fortgår rättegången.

Estland har inte heller fått utse försvarsadvokat, utan Kohver har en allmän försvarare utsedd av ryska staten. Inte heller får estniska diplomater närvara i rättegångsrummet. Däremot har esterna fått träffat sin landsman i fängelset. En journalist från estniska public service fick tillbringa tio minuter i rättegångssalen och kunde rapportera att det verkar som att Kohver är i relativt god form.

Eston Kohvers öde är en grym påminnelse till hela Baltikum om ockupationstiderna och det repressiva Moskvas godtycke. När inte ens en säkerhetsofficer från ett Natoland går säker på EU:s territorium borde slutsatser om allvaret i Östersjöområdet dras även av Sverige.

Att Ryssland plockade Kohver över gränsen när det skedde behöver inte vara en slump. Överfallet skedde två dagar efter att USA:s president Barack Obama besökt Estland. Som signal från Ryssland till omvärlden kan det knappast kallas subtil. Förövrigt är Estlands sak vår. Glöm inte Eston Kohver.

Annons