Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte bort det psykiska vårdbehovet – det är stort

De gamla och sjuka måste få känna trygghet och lita på att de får den vård de behöver både fysiskt och psykiskt, skriver insändaren.

Annons

Många gamla, demenssjuka och ensamma människor bor hemma mot sin egen vilja. De känner stor otrygghet, ångest, ensamhet och de kan känna sig isolerade i sitt eget hem. De har ingen talan utan får finna sig i vem handläggaren väljer som får flytta och står på tur.

En dam jag känner är nästan blind och vill inget hellre än att få flytta till ett äldreboende, men hon säger att "då har jag nog redan dött innan det blir min tur".

Den som är i sämst skick får plats först och var tionde som flyttar till ett äldreboende dör inom 8 dagar. Är det värdigt? Mellan år 2007 och 2017 "försvann" 30 000 äldreboendeplatser. Istället har fler fått hemtjänst i sitt hem, som inte på långa vägar täcker många av deras behov. Det är inte hemtjänstpersonalens fel, vill jag betona, utan det fungerar helt enkelt inte med "bara" hemtjänst för många brukare. Alla vet ju att hemtjänst och äldreboende är som natt och dag vad gäller bl a trygghet.

Många anhöriga går på knäna och kollapsar av att ta hand om en anhörig som inte får den vård de behöver. Vårdbehovet skiljer ju sig och det är inte alltid det är det stora "fysiska" vårdbehovet som är det största, utan det psykiska. Ändå pratar man bara om att man måste ha ett stort fysiskt vårdbehov och inte kunna klara sig själv alls - medan det psykiska vårdbehovet med ångest, oro, otrygghet är minst lika stort hos en människa.

Det har dragits ner istället för att byggas ut. De gamla får mindre hjälp i hemmet då resurserna från hemtjänsten inte räcker till. Det "låter" att kommun ger vård 24/7 med hemtjänsten men så är det ju inte.

Äldres rättigheter är för svaga. De har idag bara rätt till "skälig levnadsnivå" - en slags fattigvård– medan barn/funktionshindrade har betydligt starkare rättigheter, nämligen "goda levnadsvillkor".

Ska gamla och även vi andra behöva oroa oss för hur det blir när den dagen kommer?

Det måste byggas fler äldreboenden, inte stängas.

Idag är det 160 000 demenssjuka och om 20 år kommer det att finnas 275 000 demenssjuka. 700 nya äldreboenden behöver byggas fram till 2026.

De gamla och sjuka måste få känna trygghet och lita på att de får den vård de behöver både fysiskt och psykiskt.

Tina Perzon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons