Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte att LSS är en rättighetslag

Lagen om stöd och service (LSS) var 90-talets stora frihetsreform. Nu vill regeringen se över kostnaderna i LSS-systemet, i dag 30 miljarder kronor. Till detta har man tillsatt den gamla kristdemokraten Désirée Pethrus.

Lagen om stöd och service (LSS) var 90-talets stora frihetsreform. Nu vill regeringen se över kostnaderna i LSS-systemet, i dag 30 miljarder kronor. Till detta har man tillsatt den gamla kristdemokraten Désirée Pethrus.

Olika former av fusk har uppmärksammats kring LSS-systemet. Det mest ökända exemplet är förmodligen den så kallade "rullstolsmannen" som lurade till sig 13 miljoner kronor från Försäkringskassan. Samtidigt som han utförde renoveringsarbeten och fotades i Egypten spatserandes omkring bland pyramiderna.

Det finns fusk i systemet vilket regeringen och dess utredare måste komma till rätta med. Samtidigt måste det finnas en respekt och förståelse för LSS-reformens betydelse för människors liv.

Åtgärder för att komma tillrätta med fusket får därför inte slå över och bli ett hinder för människor med funktionshinder att kunna lita på det stöd man har. Det är redan i dag psykiskt prövande när timbehovet ses över och man tvingas gå igenom en utredning för att se om LSS-behovet är densamma. Hur argumenterar man för hur mycket frihet man behöver? Situationen man ställs inför är i sin utgångspunkt onaturlig och obekväm. Att förlora enstaka timmar av hjälp innebär samtidigt att man går miste om timmar i frihet.

En förklaring till den kostnadsutveckling som skett sedan införandet kan vara att det stöd funktionshindrade fick före LSS var kommunalt behovsprövat. Med det kommer också den kommunala budgetkalkylen in. Och det är utom tvivel så att den hjälp som fanns, och därmed frihet, var betydligt lägre före LSS-reformens införande.

Som alternativ till den tiden hjälp är LSS sedan dess införande en rättighetslag. Det vill säga det stöd man blir beviljat utgår ifrån vilka behov man har som individ. Den tar inte hänsyn till en kommuns behov av budget i balans. Bör så heller inte göra i framtiden.

Samtidigt får inte politiken stirra sig blind på enskilda utgifter i budgeten. Visst kostar LSS-reformen pengar. Men samtidigt har den inneburit att fler kan arbeta och betala skatt. Det gäller både den som är i behov av LSS och anhöriga familjemedlemmar. Dessutom sysselsätter LSS-assistansen i dag över 90 000 personer. En viktig första sysselsättning för många människor.

Pethrus får gärna se över kostnaderna i LSS-systemet. Men glöm aldrig varför LSS infördes på 90-talet och dess stora betydelse i människors liv. Jaga gärna fuskarna. Men skräm inte människor med LSS-behov i jakten på fusket. Det är viktigt att människor känner sig trygga i det stöd man har rätt till.